Holistisk hälsa

Holistisk hälsa handlar om att se människan som en helhet. Här är tanken att du ska må bra fysiskt, psykiskt, spirituellt och socialt. Alla dessa olika aspekter påverkar din helhetshälsa och om du mår dåligt inom ett av dessa områden kan det ha effekt på övriga områden.

Hitta innehållet i artikeln

Vad är holistisk hälsa?

Som sagt, holistisk hälsa handlar om att se människan som en helhet. För att må bra på riktigt, måste du må bra fysiskt, psykiskt, spirituellt såväl som socialt. Ditt välmående påverkas av alla dessa aspekter. Begreppet kopplas ofta till alternativ medicin och hälsotrender från österländska traditionerOch det finns skäl till detta. Holistisk hälsa handlar om att använda sig av alternativa metoder och förebyggande vård, istället för att enbart bota symtom och sjukdom. Men holistisk hälsa är mer än så – det är en kombination av västerländsk och österländsk medicin och ett mer heltäckande och individanpassat sätt att se på hälsa och välmående.

Fem aspekter som bildar en helhet

Helhetshälsa handlar om fem aspekter: fysiskt, psykiskt, socialt, känslomässigt och andligt välmående. När man jobbar med holistisk hälsa fokuserar man på alla dessa aspekter – inte bara på den fysiska kroppen, utan på alla aspekter i livet. Ditt intellektuella mående kan påverka hur du mår fysiskt och tvärtom. 

Det holistiska synsättet

Ett holistiskt synsätt innebär att man tittar på människan som helhet. Orsaken till att du lider av ångest, stress eller depression kan ligga i hur du lever. Genom att gå genom allt från hur du äter, hur du rör dig, hur du sover, jobbar, umgås och mår kan man hitta nyckeln till välmående. 

Stress är ett bra exempel: Det är ett psykiskt tillstånd men kan även orsaka fysiska symtom som huvudvärk, sömnsvårigheter, viktuppgång eller nedgång och muskelvärk. Och givetvis går det även andra vägen – fysiska sjukdomar kan ge ångest och depression. Dessutom kan andlighet och relationer förbättra din mentala och psykiska hälsa. En holistisk coach frågar med andra ord inte enbart om dina symptom, utan även om ditt mående och din hälsa i allmänhet. Frågor om dig och ditt liv, din hälsa som helhet, så att de kan göra individanpassade rekommendationer för att förbättra ditt liv och ditt välmående. 

 

Vad är holistisk kost?

Inom holistisk hälsa förespråkar man att äta så rena livsmedel som möjligt. Här undviker man processad mat och försöker äta så naturligt som möjligt. Alltså oraffinerad, oprocessad, organisk och gärna lokalproducerad mat, så långt som det är möjligt. I en behandling kan en holistisk hälsocoach eller näringsterapeut ge dig olika typer av råd. Det kan vara frågan om att förespråka livsmedel som motverkar inflammation, kanske att välja bort vissa typer av livsmedel. Kanske ingår massage, akupunktur, meditation och kosttillskott i din rehabiliteringsplan. Det handlar i stort sätt om att inte enbart motverka smärta, utan att se till dig som människa och använda alla tänkbara verktyg som kan hjälpa dig.  

Holistiska hälsocoacher

Personer som arbetar med holistisk hälsa är inte läkare eller doktorer i den rätta bemärkelsen. Det är inte heller meningen att man ska se holistisk medicin som ett substitut till traditionell medicin. Tvärtom. Holistisk hälsa handlar till stor del om att förebygga och att genom naturliga metoder hitta balans och välmående i livet. För dig som är frisk kan det handla om att få mer energi, hitta bättre balans i livet, motverka stress och depression osv. Det är ett holistiskt synsätt på hälsa, som ger dig verktyg att hjälpa dig själv att må bättre. 

holistisk behandling kan innefatta olika typer av behandling

En holistisk behandling kan innefatta allt från kost till massage.

Hur ser en holistisk behandling ut?

Här kan ingå allt från hur du ska äta, hur du ska träna, samtalsterapi, andlig vägledning och mycket mer. Ibland kan akupunktur, homeopatiska behandlingar, massage och liknande behandlingar vara en del av behandlingen. 

Eftersom det kan kännas överväldigande att göra allt på en gång, förespråkar holistiska hälsocoacher ofta att genom små förändringar ta ett steg i taget mot en bättre hälsa. Du vet att du borde äta mer hälsosamt, dricka mer vatten, träna mer, sova åtta timmar per natt och ha mer tid för avkoppling. Att kombinera allt detta med jobb och vardagsliv är inte alltid lätt. Därför handlar det holistiska perspektivet mycket om att göra rätt val. Istället för en lång lista på förändringar som du borde göra, har ni en dialog om vilka förändringar som skulle ha den största inverkan på din hälsa. En holistisk hälsocoach kan hjälpa dig sätta mål för ditt välmående och sedan ge dig de resurser du behöver för att klara av att uppnå målen. Det kan vara frågan om en personlig plan eller en rekommendation om att uppsöka någon typ av specialist.  

Mat, sömn, skratt och avkoppling för ett bättre liv?

Holistisk hälsa handlar om att må bra, både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att sova tillräckligt, skratta mycket, ta det lugnt och koppla av, kanske djupandas och meditera. Det handlar om att lära sig säga nej och att lyssna på kroppen. I många fall kan det vara frågan om att hitta brister i kroppen och att genom bättre kost, sömn, träning och tillskott skapa de bästa av förutsättningar för att din kropp ska må bra. 

 

Varför behövs det holistiska perspektivet idag? 

Vi lever längre än någonsin, men är tröttare och mer stressade. Vi äter näringsfattig mat och blir konstant exponerade för skadliga ämnen genom luft, vatten och produkter vi använder i vår vardag. Kronisk sjukdom och odiagnostiserade symptom blir allt vanligare, och det är svårt att få svar på var problemet ligger genom den traditionella sjukvården. Men det finns saker du kan göra själv för att må bättre och få en bättre helhetshälsa. 

Socialt välmående

Tips för en bättre helhetshälsa

Fysiskt välmående 

Den fysiska hälsan är vi rätt bra att ta hand om, men det finns några enkla tips som kan få dig att må bättre rent fysiskt: 

  • Sov 8 timmar per natt och låt kroppen vila och återhämta sig. 
  • Ät näringsrik man med mycket grönsaker och växter och välj ekologiska animaliska produkter. 
  • Försök hålla en bra blodsockernivå genom att äta måltider som innehåller fett, kolhydrater och protein var fjärde timme. 
  • Rör på dig minst 30 minuter varje dag. 
  • Försök minska mängden processad mat. 
  • Undvik rökning och stora mängder alkohol. 

 

Emotionellt välmående 

Ditt emotionella välmående är lika viktigt som din fysiska hälsa. Prioriterar du inte ditt psykiska välmående kommer ditt fysiska välmående försämras.  

Det finns olika sätt att stötta ditt emotionella välmående: 

  • Använd samtalsterapi som ett stöd när du behöver. Det kan vara ett bra sätt att stötta vårt emotionella välmående. 
  • Djupandning, meditation och mindfulness-övningar kan hjälpa mot stress och ta bort vardagens små bekymmer. 
  • Skriv upp dina tankar och känslor. Använd din dagbok för att anteckna vad du är tacksam och glad över för att få mer positiva känslor i livet. 

Socialt välmående 

De mest välmående människorna har djupa relationer med vänner, familj och sin omgivning.  

För att hjälpa ditt sociala välmående kan du ta till något av följande knep: 

  • Gör tid för sociala relationer och träffa dina vänner IRL. Inte bara via telefon och sociala medier. Riktiga, fysiska träffar är bra för oss. 
  • Ställ upp för ditt närsamhälle. Gå med i en förening eller en klubb, var aktiv i barnens skola. Ställ upp för andra – det får dig själv att må bättre. 
  • Sätt upp gränser för relationer som höjer din stressnivå eller som bidrar med dålig energi i ditt liv. Var inte rädd för att lämna en relation som har negativa konsekvenser på din hälsa eller ditt välmående. 

 

Andligt välmående 

Att ta hand om sitt andliga välmående innebär inte att du måste bli religiös. Det handlar snarare om att lyssna till din inre röst och till världen runtomkring dig. Att öppna dig inåt och utåt.  

Du kan stötta ditt andliga välmående genom att: 

  • Spendera tid i naturen. 
  • Meditera några minuter varje dag. 
  • För den som är religiös kan det handla om att få mer tid för andlighet, bön och reflektion. 

 

Mentalt välmående 

Här är det viktigt att skilja på emotionellt och mentalt välmående. Emotionellt välmående handlar mer om vårt dagliga humör och våra reaktioner och känslor. Medan vår mentala hälsa handlar om kognitiva beteenden och hur vår hjärna fungerar.  

Det finns olika sätt som du kan stötta ditt mentala välmående: 

  • Ha ett aktivt sinne – var öppen inför nya möjligheter att lära dig och låt dig utvecklas genom utmaningar och problemlösning. 
  • Ät näringsrik mat med antioxidanter och omega-3 som minskar inflammation och stöttar din kognitiva förmåga. 
  • Undvik stora mängder alkohol, rökning och droger. 
  • Förbättra din mages och dina tarmars välmående med hjälp av mat som är bra för din mage och probiotika. 

 

Tunganalys för bättre helhetshälsa

Det finns ett flertal olika metoder för holistisk hälsa och för att hitta rätt verktyg. Vi har bland annat testat tunganalys som en väg till bättre helhetshälsa. När man gör en tunganalys ser hälsocoachen på din tungas färg, form och mående och gör en analys av din hälsa med hjälp av intervjuer och frågeformulär. I frågeformuläret berättar du om dina vanor, om hur du äter, sover och lever. Utifrån hur du svarar, från hur din tunga och ditt ansikte ser ut och vad du berättar vid intervjun får coachen ett brett underlag. Underlaget analyseras och ger en uppfattning om vilka brister du lider av och vad du skulle behöva för att må bättre. Rekommendationerna kan minska din stress och trötthet och ge dig rätt verktyg för att må bättre.

Här hittar du mer information om tunganalys.  

 

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Fler artiklar om Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »
periodisk fasta

Periodisk fasta

Periodisk fasta innebär att man fastar under en del av dygnet eller närmare bestämt äter de måltider man äter under dagen under ett visst antal timmar. Ofta handlar det om att lägga alla måltider inom 8 timmar. Vi har kollat in forskning på området för att se effekten av periodisk fasta.

Läs mer »