Grön smoothie

Den heta trenden: grön smoothie till frukost

Har gröna juicer och smoothies verkligen positiva hälsoeffekter?

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.  

Vattenlösliga vitaminerna B och C direkt på morgonen

Det första de flesta gör på morgonen är att kissa. Eller hur? Då kissar vi direkt ut de vattenlösliga vitaminerna från våra kroppar, och de vattenlösliga vitaminerna är B- och C-vitamin. Att dricka en grön juice till frukost hjälper oss att snabbt tillsätta vattenlösliga vitaminer i kroppen igen.

Grön smoothie till frukost
Härligt grönt till frukost.

Vad är B- och C-vitamin bra för?

B-vitamin förloras inte endast när vi kissar, utan även speciellt då vi upplevt stress under en längre tid. När vi stressat mycket gör njurarna sig av med B-vitamin (samt D- & C-vitamin och magnesium). För binjurarnas funktioner (ex. reglering av saltbalans, ämnesomsättning och blodtryck) är B-vitaminer dess stöttepelare, därav är B-vitamin viktigt för binjurarna. Binjurarna producerar kortisol och adrenalin. Kortisol är viktigt för sömnreglering och immunförsvar, adrenalin är ansvarigt för känslor som bland annat omfattar kamp, flykt, rädsla och oro.

Några symptom på B-vitaminbrist: B2-brist syns genom att vi får sprickor på läpparna, medan B12-brist visar sig som sprickor i mungiporna. B7 (biotin) är viktig för att bibehålla frisk hud, hår och naglar. Folsyra eller B9 är viktig för bildandet av proteiner, ämnesomsättningen och normal celldelning i kroppen. B9 är även bra för de som planerar bli gravida, då folsyra har skyddande egenskaper för att minska missbildning hos barn. 

C-vitamin finns rikligt i frukt, grönsaker och bär. Det pratas ofta om det viktiga C-vitaminet, men vad är det egentligen bra för? C-vitamin (samt D, A och zink) är viktigt för immunförsvaret och behövs i processen när t.ex. ett virus angriper kroppen. I brässen (thymus) mognas och differentieras vita blodkroppar efter att ha producerats i benmärgen och C-vitamin behövs för denna process. Vitamin C är också viktigt för hårets blodcirkulation, för att behålla spänstig hud och starka naglar. Detta för att C-vitamin innehåller kollagen som är proteinkällan för friska hårstrån, hudceller och naglar.

Flera vitaminer än B och C i juicerna

Det finns såklart fler vitaminer än de vattenlösliga i och med grönsakerna och frukterna vi får i oss från juicerna / smoothiena. K-, A-, E- och D-vitamin är alla fettlösliga vitaminer. Det finns A- och E-vitamin i vissa grönsaker och frukter, men D-vitamin fås mestadels från solen. Därför är det bra att tillsätta D-vitamin som kosttillskott i Norden, där bristen på solljus är så stor. K-vitamin finns mestadels i grönsaker, men inte i frukt. Så vi kan även få lite K-vitamin från juicerna.

Gröna juicer och smoothie
Du kan själv välja hur du vill smaksätta din smoothie.

Rutiner ger livskraft

Att starta dagen med ett glas vegansk smoothie eller juice är ett bra sätt att undvika en stor, mättande frukost direkt på morgonen och därmed stötta tarmarna tills lunch. Det blir då lite av en periodisk fasta, men ändå inkluderande en frukost, som innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, goda proteiner och fetter. En grön juice eller smoothie varje dag med dessa ingredienser gör gott för kroppens funktioner såsom ämnesomsättning, blodsockerbalans samt för bibehållandet av en fin hy.

Nyfiken på periodisk fasta? Läs mer här.

Förutom att smoothie eller juice ger viktiga näringsämnen som stöttar kroppen, är det även en bra rutin att ha som förbättrar vår motivation och styrka i att upprätthålla hälsosamma rutiner. När människan får in en hälsosam vana, är det lättare att med tiden få in fler goda vanor, som en positiv snöbollseffekt. Till exempel kan intagandet av smoothien varje morgon kombineras med 10 min egentid i form av reflektion eller meditation. Eller varför inte börja morgonen med en kort promenad för att värma upp kroppen, få egentid, frisk luft och motion, och sedan direkt efter morgonpromenaden inta den näringsrika smoothien/juicen.

Här hittar du mer info om Holistisk hälsa.

Recept på en härlig grön smoothie full av livskraft:

Släng allt i en blender och njut av vitaminboosten!

* Gravida, ammande kvinnor och personer som tar blodförtunnande läkemedel, hjärt- och kärlmedicin, lider av autoimmuna sjukdomar eller hematom akros bör ej inta Spirulina.

Här kan du läsa mer om varför Spirulina är en Superfood!

Hos Hello Fresh kan du handla fräscha, gröna produkter online alla dagar i veckan.

Text: Sara Nöjd, Holistisk Hälso- & Livsstilsterapeut.

gör din egna smoothie
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »