Kreatin

Kreatin för mer effektiv träning

Det säljs väldigt mycket olika kosttillskott inom träningsbranschen. Allt ifrån proteinpulver som sägs öka muskelmassan till olika funktionsdrycker som ska ge mer energi. Om dessa faktiskt ger någon effekt råder det givetvis skilda meningar om. Men ett av de kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar är kreatin monohydrat.  

Vad är kreatin?

Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Musklerna har alltid ett lager av kreatin. Dels för att det är ett ämne som finns naturligt i kroppen men också för att det går att få i sig genom olika livsmedel. De livsmedelsprodukter som har den högsta kreatinhalten är kött och fisk. Utöver den naturliga halten av kreatin som finns i kroppen och från livsmedel går det också att få i sig kreatin genom kosttillskott.

Läs mer om skonsam träning för kroppen.

Vad är kreatin bra för?

Det som skapar energi och arbete i kroppens muskler heter adenosintrifosfat, även kallat ATP. Sedan finns det också något som heter adenosindifosfat eller ATD. Energin i musklerna blir till när kroppens ATP bryts ned och istället blir till ATD.

Kreatinet i cellerna finns alltid nära under den här processen och de är då bundna till en fosfatjon som kallas för kreatinfosfat. Att kreatinfosfatet finns nära till hands är en viktig del i processen. När kroppen gjort om energin från ATP till ATD lämnar kreatinfosfatet över sitt fosfat till ADP-molekylen så att den blir ATP igen. Tack vare det kan den skapa ny energi till musklerna.

Hur höga halter kreatin en person har i kroppen är varierande från person till person och det mäts genom mmol/kg kroppsvikt. Det som görs är att man mäter mängden kreatin som finns i musklerna. En person som äter kött brukar ligga på runt 100 mmol/kg, medan en vegetarian/vegan snittar runt 75-95 mmol/kg.

Genom att tillsätta kreatin som kosttillskott ökar dessa halter avsevärt och nivåerna kan öka till uppemot 130 mmol/kg. Det gör att det finns mer kreatinfosfat i musklerna, vilket i sin tur gör att kroppen snabbare kan bilda nytt ATP och på så sätt producera mer energi till musklerna. Om en person utför en högintensiv sport med mycket explosiva rörelser gör den höga mängden kreatin alltså att personen orkar mer.

En annan positiv effekt som går att se vid användandet av kreatin är att det ger ökad muskelmassa och maxstyrka vid styrketräning.

Kreatin och träning

Vad säger forskning om kreatin?

De flesta kosttillskott som går att hitta på marknaden idag har det tyvärr inte forskats tillräckligt om för att veta huruvida det fungerar eller inte. Med kreatin är det helt tvärtom – redan för drygt 15 år sedan stod det klart att det faktiskt har en positiv effekt på kroppen. Forskning visar också att det inte bara har en effekt på de som tränar hårt. Många av de studier som gjorts är faktiskt gjorda på personer som vanligtvis inte tränar alls. Det har också gjorts en hel del forskning där kreatin har gett positiva effekter på personer med sjukdomar, bland annat muskeldystrofi och diabetes.

Vilka preparat är bra – jämförelse av olika fabrikat

För att ett kreatinpreparat ska vara bra och funktionellt bör det uppfylla vissa krav, bland annat bör det bestå av 100% kreatin monohydrat helt utan tillsatser. Det bör även ha ett relativt lågt pris per gram då kreatin inte är en dyr produkt att tillverka. Ett av de kosttillskott som verkligen håller måttet är ”Creatine” från Thorne. Det är förmodligen världens renaste kreatinmonohydrat. Du kan köpa kreatin både som pulver och som kapslar.

Här kan du läsa mer om varför Thornes kosttillskott är så bra.

Creatine
Thornes kreatin är förmodligen världens renaste kreatinmonohydrid. Köp genom att klicka på bilden. Bild: Bodystore.
Star Nutrition Creatine är billigare, men inte alls lika rent som konkurrenten Thornes kreatintillskott. Bild: Bodystore. Köp ditt kreatin här.

Var kan jag köpa de bästa preparaten?

De flesta företag inom träningsbranschen arbetar idag med hemsidor på nätet där det går att beställa hem olika preparat, bland annat kreatin monohydrat. Några av de hemsidor som säljer välgjorda kosttillskott som går att lita på är: bodystore.se, meds.se, greatlife.se och gymgrossisten.se

För dig som föredrar kapslar framför pulver är Hardcore creatine ett bra alternativ. Klicka för att köpa hem från Gymgrossisten. Bild: Gymgrossisten.
Holistic Kreatin
Holistic Kreatin är ett annat bra preparat. Du hittar detta hos Gymgrossisten. Klicka för köp. Bild: Gymgrossisten.

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »