Spirulina Superfood

Superfood - Spirulina

Spirulina kanske är något nytt för dig men du har säkert hört den trendiga termen superfood? Vad är det egentligen? Superfood är naturliga produkter med så mycket näringsämnen att de sägs ha medicinska egenskaper. De är oftast ekologiska, icke-processade och ej heller uppvärmda till mer än 40 grader (alive food).

Superfood är inte någon quick-fix, det gäller att ha tålamod för att se resultat när man börjar använda sig av dessa. Använt på rätt sätt kan superfood påverka våra kroppar positivt i flera avseenden. Superfood har bland annat starka anti-aging effekter, de förbättrar våra organfunktioner, stimulerar celldelning, förbättrar hud, hår och naglar, de gör gott för matsmältningen och sömnen samt för vår hormonbalans. Men för att få ut effekt av superfoods är det viktigt att känna sin egen kropp och ha respekt för alla dessa näringsämnen! Alla superfood passar inte alla människor. Dessutom är det viktigt att rådfråga läkare ifall man äter någon livsviktig medicin eller lider av vissa t.ex. autoimmuna sjukdomar. Vi återkommer till detta längre ned i texten.

Vad är spirulina och vad är spirulina bra för?

Vi är nyfikna på spirulina och vill därför i denna text ta en närmare titt på spirulina. Spirulina hör till superfood-kategorin, då detta är en blågrön alg som innehåller väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer (alla förutom D-vitamin) och mineraler. Så mycket att den klassas som en naturlig medicin. Med spirulina får du snabbt upp energinivån då den är rik på bland annat:

  • proteiner (18 aminosyror, inklusive alla 9 essentiella!)
  • betakarotener (bra för synen, slemhinnor och skyddar huden från sol), järn (viktigt för syreupptaget)
  • magnesium (viktigt för immunförsvaret, njurarnas funktioner och har en avslappnande effekt på kroppen)
  • vitamin B12 (bra mot torra mungipor)
  • vitamin B2 (bra mot torra läppar)
  • B9 (folsyra, bra mot bl.a. ämnesomsättningen och bildandet av proteiner).

Genom att tillsätta spirulina i smoothien, sallader eller bara blanda i ett glas vatten, får du ett brett utbud av näringsämnen på en och samma gång. För dem som inte gillar kosttillskott är superfoods ett bra alternativ

Spirulina
Superfuit Spirulina. Lånad bild: Bodystore.se. Klicka på bilden för att köpa.
Vitaprana Organic Spirulina
Vitaprana Organic Spirulina. Lånad bild: Bodystore.se. Klicka på bilden för att köpa.

Spirulina – Ett tillskott till en balanserad och näringsrik kost

Tänk dock på att superfood ska vara ett tillägg till en hälsosam kost. Maten idag är inte lika näringsrik som den var förr i tiden och därför är det till en fördel att tillsätta superfood i kosten. Många har dessutom en kost som innehåller mycket halvfabrikat, socker, processad mat, mjölk och gluten, alla dessa gör lätt att vi får näringsbrister. Steg ett är givetvis att göra regelrätta kostjusteringar, och att tillsätta superfood kan ge den där extra energiboosten. 

Spirulina liknar superfooden Chlorella, båda skyddar mot strålning, balanserar våra hormoner, främjar produktion av glutation (leverns viktiga funktion för rening) och förbättrar människans hud, hår och naglar. Anemi (blodbrist) förebyggs lätt genom att inta spirulina, då spirulinan innehåller en hel del järn.

Att tänka på innan du intar Spirulina

Eftersom spirulina har en stark renande effekt, är det bäst att börja med en liten dos, ca 1/2 tsk, speciellt ifall huvudvärk eller illamående uppstår vid intag. Efter en tid kan du höja dosen till 1 tsk. Ät inte alger under för lång tid i sträck, då detta kan påverka sköldkörteln negativt. Ta det mer som en kur under några månader och ha sedan uppehåll. Kanske kan du testa någon annan superfood efter att du testat spirulina?

Det är även viktigt att undvika spirulina om man lider av sjukdomen hematom akros (överproduktion av järn), eftersom spirulinan har så mycket järn den med. Rådfråga läkare ifall du äter mediciner för hjärt-och kärlsjukdom eller om du använder blodförtunnande läkemedel. 

Gravida eller ammande kvinnor bör heller inte få i sig spirulina, p.g.a. den starkt utrensande effekten. Inta spirulina eller andra alger endast som en kur en tid, det kan vara dåligt för sköldkörteln på lång sikt.

Här hittar du recept på grön smoothie med Spirulina!

Hawaiianskt spirulinapulver
Hawaiianskt Spirulinapulver. Lånad bild: Bodystore.se. Klicka på bilden för att köpa.
Ekologiskt spirulinapulver
Ekologiskt Spirulinapulver. Lånad bild: Bodystore.se. Klicka på bilden för att köpa.

Spirulinapulver eller spirulinatabletter?

Om du inte är intresserad av att inta Spirulina som pulver i smoothies, sallader eller andra rätter går det även att köpa i tablettform. Läs mer och köp hem på bodystore.se.

Text: Sara Nöjd, Holistisk Hälso- & Livsstilsterapeut.

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »