Varför lever kvinnor längre än män?

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever längre än män – vad beror det på?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna? 

Kvinnor är mer benägna att söka vård

I första hand handlar det om biologiska faktorer och beteenden. Att söka läkarvård i tid möjliggör att sjukdomar kan botas eller stävjas i större utsträckning. Kvinnor rapporterar fler sjukdomar, går på fler läkarbesök och har fler sjukhusvistelser än män. Alltså, kvinnor upplevs kanske sjukare men lever ändå längre. En av orsakerna till det är att kvinnor oftare har mindre allvarliga sjukdomar än män. Det kan röra sig om allt från migrän och artros till astma. Åkommorna ger dem lite sämre hälsa, men förhöjer inte risken av att dö i förtid.  

Män däremot är mer benägna att få sjukdomar som kan leda till döden. Män lider bland annat oftare av bukfett, medan kvinnor har underhudsfett. Bukfettet är mycket farligare och leder oftare till hjärt- och kärlsjukdomar och för tidig död. Män är mindre benägna att uppsöka läkare då de lider av någon form av sjukdom och skippar ofta inbokade läkarbesök och rutinmässiga undersökningar. Dessutom begår män oftare självmord än kvinnor och kanske lider de i större utsträckning av depression och ångest, men är inte lika benägna att uppsöka vård för problemen. 

Du vet väl att det är superlätt att söka vård online – även vid psykiska besvär? Boka ditt besök hos doktor.se

Uppsöka vård

Därför dör unga män tidigare

Forskning visar även att testosteronet kan leda till tidigt åldrande hos män. Medan östrogenet hos kvinnor ofta hjälper till att hålla hjärt- och kärlsjukdomar på avstånd från kvinnor. Vad gäller unga människor, i åldern 15-24, och då framför allt män, handlar dödsfall ofta om olyckor, misshandel, förgiftning, fall och drunkningsolyckor. Män röker även i större utsträckning än kvinnor, vilket i sin tur ökar risken för stroke, diabetes typ 2 och demens. 

Många av de vetenskapliga upptäckterna, förändringar i klinisk vård och statlig hälsovård under modern tid har gynnat kvinnorna. Som preventivmedel och bättre förlossningsvård, vilket minskat risken att dö vid förlossning avsevärt. Man har även minskat dödligheten genom avancerad forskning vad gäller bröstcancer och vaccin mot livmoderhalscancer.  

Vad kan man göra för att män ska leva längre?

Mer hälsosam kost kan gynna livslängden

Det bästa sättet att minska kolesterolhalterna, risken för fetma, stroke och hjärtsjukdom är näring och träning. Att öka intaget av grönsaker, frukter och fullkornsprodukter, samt att undvika att äta för mycket, kan påverka livslängden hos män. Det innebär givetvis inte att man ska svälta och gå hungrig, utan äta lämpliga mängder istället för att frossa.  

Undvik processad mat och ät istället mat gjord från grunden med bra råvaror. Ät gärna kött och fisk men se till att de kommer från bra producenter och inte innehåller onödiga tillsatser.  

Nötter innehåller massor av proteiner, fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineralerDet finns studier som säger att nötter kan ha positiv effekt på hjärtsjukdomar, högt blodtryck, inflammation, diabetes, metaboliska problem, bukfettnivåer och till och med vissa typer av cancer.  Hos Bodystore kan du köpa alla de hälsosamma nötter som din kropp skriker efter.

Gurkmeja sägs vara antiinflammatoriskt och hjälper till att hålla hjärn-, hjärt- och lungfunktionerna som de ska. Vissa påstår att gurkmeja kan skydda mot cancer och åldersrelaterade sjukdomar. Köp gurkmeja som kosttillskott eller pulver hos Bodystore.

Antiinflammatorisk kost 

Det finns mat som är bättre för hälsan och mat som är sämre för hälsan. Att hålla en normal vikt och äta relativt hälsosamt gynnar hälsan och minskar samtidigt risken för ett antal sjukdomar.  

Fysisk aktivitet kan öka livslängden med flera år 

Daglig fysisk aktivitet, till och med att bara gå i 30 minuter kan hjälpa för att minska riskerna för sjukdomar. Att vara fysiskt aktiv kan ge dig flera år extra i livslängd. De absolut bästa resultaten får du om du är fysiskt aktiv minst 2,5 timmar per vecka.  

Ett stressfritt liv är ett längre liv 

Stress är en riskfaktor vad gäller hjärtsjukdom. Försök koppla bort stressen med att gå i naturen, utföra yoga, meditera eller delta i kurser om hur man förhindrar stress för att minska det dagliga stresspåslaget. Det kan även hjälpa att ha en optimistisk inställning till livet. 

Sluta röka 

Rökning ökar risken för dödliga sjukdomar som cancer, lungsjukdomar och stroke. Hos MEDS hittar du ett stort utbud hjälpmedel för att fimpa för gott.

Minska alkoholintaget och välj vin då du dricker 

Genom att minska alkoholintaget kan man minska risken för alkoholrelaterade sjukdomar. Män under 65 borde inte dricka mer än två alkoholhaltiga drycker per dag, och män över 65 högst en drink per dag. Av de alkoholhaltiga dryckerna finns det absolut mest nyttiga ämnen i vin, och vissa studier har påvisat att vin kan skydda mot hjärtsjukdom, diabetes, neurologiska åkommor och metabola syndrom. 

Vitaminer som kan höja livslängden

Ät Omega3 

Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och prostatacancer och det finns bara få risker förknippade med att äta Omega3. Här hittar du ett stort utbud av Omega3 för att inleda resan mot ett hälsosammare och längre liv.

Höj E- och D-vitaminnivåerna och ät lykopen 

Man behöver även arbeta för att minska riskerna för cancer. Här är det viktigt med en välbalanserad diet och normal vikt. Några enkla antiinflammatoriska åtgärder kan hjälpa, som att höja E och D-vitaminnivåerna. Det hjälper att äta mycket ägg, fisk och berikade livsmedel som mjölk. Tomater, vattenmelon och aprikoser innehåller en stor del lykopen som visat sig vara bra för att förbättra mäns hälsa och trycka ner cancerframkallande faktorer. 

Hos Bodystore.se hittar du såväl D-vitamintillskott som E-vitamintillskott

Depression
Gummiband är ett utmärkt träningsredskap. Du hittar dina favoriter hos Bodystore.se

Vi måste ta hand om mäns mentala hälsa 

Det pratas väldigt lite om mäns dåliga mentala hälsa. Män behöver bli mer öppna om sina mentala problem och prata med både familj och vänner och personer inom vården. Depression påverkar sömnen och förmågan att arbeta, känna sig motiverad att äta bra och röra på sig. Kopplingen mellan hjärnan och kroppen är väldigt, väldigt stark. Vi måste koppla ihop den mentala biten med den fysiska. 

Om du lider av psykiska besvär, känner dig deppig och nedstämd. Ta kontakt med en läkare – det är inte svårt att få hjälp idag.

Lära oss att söka hjälp vid depression 

Det måste bli lättare att söka hjälp och få hjälp när man mår dåligt. Självmord ska inte få vara den enda lösningen. Hälsa handlar om helheten, fysiskt, mentalt, socialt och emotionellt välmående samt avsaknaden av sjukdomar och oro.  

Prioritera lycka 

Det är viktigt att vi värderar ett hälsosamt liv, med lycka och ett långt och gott liv. För att det ska bli något eftersträvansvärt måste vi bejaka det. Att känna sig tillfreds med livet och känna lycka kan öka din livslängd och dessutom ha positiv inverkan på hälsan. 

Lycka

Vårda ditt sociala nätverk 

Att ha sociala nätverk och vänner runtom dig kan öka livslängden betydligt. Hälsosamma sociala kontakter kan ge positiv effekt  hjärta, hjärna, hormon- och immunfunktioner och minska risken för kroniska sjukdomar. En stark social samvaro kan även göra att du reagerar bättre på stress. 

Var samvetsgrann 

Människor som är samvetsgranna har ofta bättre självdisciplin, är mer organiserade, effektiva och målinriktade. Studier visar att personer som är mer samvetsgranna lever 11 % längre än de som inte är det. Människor som är mer samvetsgranna har lägre blodtryck, färre psykiska sjukdomar och mindre risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är möjligt att detta beror på att dessa personer är mindre benägna att utsätta sig själva för risker och att leva framgångsrika liv, där en ansvarsfull syn på hälsa ingår.  

Sociala kontakter
Floor sliders finns att köpa i välsorterade sportaffärer.

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »