Magproblem

Det är otroligt vanligt med någon form av problem med magen och magont. Du har säkert många i din vänkrets som lider av någon form av magbesvär. Det kan vara allt från IBS till uppblåsthet till andra problem. Under de senaste åren har insikten i magens mående, tarmarnas bakterier och hjärnan samspel blivit allt viktigare. I vissa fall tror man att det går att påverka psykiskt och fysiskt mående genom en skräddarsydd kost.

Hitta innehållet i artikeln

Kopplingen mellan magproblem och hjärnan

Ja, det är givet att magproblem förorsakar irritation. Ända sedan 1900-talets början har man kopplat tarmbesvär till psykiska besvär. Men då klassades detta som hysteri. Men forskningen inleddes och idag vet vi mycket mer om hur hjärna och mage samspelar. IBS eller Irritable Bowel Syndrome är ett exempel på ett sådant syndrom. Provsvaren ser normala ut, men trots det lider patienterna av magont, diarré eller förstoppning. Vissa har till och med ångest och depressiva symtom.

Kopplingen mellan hjärna och mage är minst sagt fascinerande. Bara tanken av att äta kan göra att magsafterna kommer igång, trots att maten inte nått ner i magen. Och kopplingen går båda vägarna. Dina tarmar kan skicka signaler till hjärnan, precis på samma sätt som din hjärna kan skicka signaler till magen. Med andra ord kan magont bero på stress, men även orsaka stress. Därför är det också svårt att behandla magproblem utan att ta i beaktande stress och känsloliv.

Magen påverkar våra känslor

Magen påverkar inte alla områden i hjärnan. Men forskning visar att magen och magens mående kan påverka områden som utvecklar ”jag”-känslan, känslobearbetning, moral, ångestkänslor, minne och motivation. Tarmen kan med andra ord styra våra moraliska tankar, men även påverka dem. I djurtester har man kommit fram till att bakterier som är snälla mot tarmen kan hjälpa hålla oss motiverade och även minska mängden stresshormoner i vårt blod.* Tarmen är, de facto, vårt största sensoriska organ. Huden, ögonen och öronen är ingenting mot tarmen. Samarbetet mellan tarm och hjärna är även bland det första som utvecklas hos oss människor. Från det att vi är små barn. I vetenskapliga tester har man kunnat se att personer som äter en blandning av vissa bakterier får tydliga förändringar i hjärnan. Speciellt gäller det områden som behandlar känslor och smärta.

Personer med IBS drabbas oftare av någon form av ångest eller depression.

Vad är IBS?

IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en form av störning i tarmen. Om du lider av IBS finns det risk för att du ofta har ont i magen, diarré eller är förstoppad. Symtomen tar sig uttryck på ett antal olika sätt. Det är väldigt många som lider av magproblem och symtomen vid IBS kan vara rätt besvärliga. Det positiva är att det finns sätt att lugna magbesvären på egen hand. Många kan lindra besvären genom att justera sin kost och ta receptfria läkemedel.

Läs mer om IBS här.

Här hittar du mer information om vilka kosttillskott som kan hjälpa vid IBS.

Samspelet mellan stress och magproblem?

Människor som har en irriterad tarm har ofta en väldigt påfrestande koppling mellan tarm och hjärna. Personer med IBS drabbas oftare av någon form av ångest eller depression. Eftersom det inte syns några fel utåt får dessa personer ofta stämpeln hypokondriker.
Stress är inte bra för vår mage. Stress kan förändra tarmbakteriernas sammansättning, vilket leder till att sämre bakterier överlever än när vi mår bra. Måltider ska vara stressfria zoner, eftersom matsmältningen hämmas av stress.

Magproblem och stress?

Magen och hjärnan är mycket starkt sammankopplade, och därför är det inte konstigt att du kan få ont i magen innan en presentation. Du kan också ha magont i samband med en stressig period i livet. Det betyder dock inte att din upplevda smärta inte skulle vara på riktigt. Psykiskt mående i kombination med fysiska faktorer kan förorsaka smärta och andra symtom i magen.

Personer som är mer känsliga i magen och kanske redan lider av någon form av problem med magen är ofta mer mottagliga för signaler från mage och tarmar. En vanlig orsak är just stress, som ofta förvärrar situationen rejält. Det har till och med noterats att personer som använder sig av någon form av magmedicin ofta får bättre resultat om de samtidigt jobbar med psykologiska metoder för att förbättra sin hälsa.

Orolig mage eller stressmage?

Du känner ofta av orolig mage eller stressmage genom värk i övre delen av magen. Samtidigt känner du dig uppblåst, blir väldigt snabbt mätt och kan i vissa fall känna dig illamående. Stressmage är ingen sjukdom i sig, men kan trots det vara mycket obehaglig. I vissa fall kan syrahämmande medel hjälpa magen. Det finns ett stort utbud receptfria läkemedel som kan hjälpa dig. Om du vill minska risken för att få stressmage eller orolig mage kan du utelämna produkter som kaffe, tobak, fet mat, citrusfrukter och alkohol, som kan vara en vanlig orsak till problemet. Det bästa du kan göra om du lider av orolig eller stressmage är att stressa mindre. Försök ta det lugnt, speciellt vid måltider. Dessutom är det bra att se över levnadsvanorna och försöka eliminera de faktorer som kan bidra till att du får orolig mage.

Här kan du läsa mer om orolig mage och hur du kan minska besvären.

Magvärk eller magont?

Magont är en vanlig åkomma och det finns otaliga anledningar till att du kan lida av magont. Ofta är magbesvären psykiska – du är stressad, trött, har ätit dåligt eller dylikt. Men magbesvär kan också bero på mycket annat. Det är viktigt att du känner efter och följer upp symtomen ifall det är frågan om något mer allvarligt, som gallsten, njursten eller blindtarmsinflammation. Det kan även vara frågan om en klassisk magsjuka. Magont kan även kopplas till förstoppning eller gaser i magen. Om så är fallet kan du testa att lägga om din kost, dina träningsvanor och/eller toalettbesök för att se om det får ordning på magen.

Mensvärk och PMS

Mensvärk och PMS kan ge magvärk. Magen reagera olika för alla men i samband med mens och PMS kan du uppleva allt från magont till illamående och till och med diarré eller andra symtom.  

Läs mer om mensvärk här.

Här hittar du mer information om PMS och PMSD

Diarré?

En vanlig orsak till diarré kan vara allt från matallergier till matförgiftning eller magsjuka p.g.a. bakterier eller virus. Oftast går diarrén över av sig själv och behöver ingen behandling. Diarré kännetecknas av lös avföring minst tre gånger på ett dygn. När du har diarré kan du även lida av kramper i magen, illamående och i vissa fall få feber. Det viktiga då du har diarré eller magsjuka är att få i dig tillräckligt mycket vätska. För att säkerställa att du bibehåller vätske- och saltbalansen i kroppen kan du ta receptfri vätskeersättning.

Vätskeersättning lönar det sig alltid att ha hemma. Beställ din här.

Förstoppning

Du har svårt att bajsa och magen känns uttöjd. Ofta känns det som att tarmen inte är tömd då du är klar med toalettbesöket. Förstoppning kan bero på en mängd olika saker. Ofta är anledningen att du känner dig förstoppad att du inte fått i dig tillräckligt vätska. Fiberrik mat kan hjälpa få igång tarmarna igen. Ofta hjälper enkla medel som att dricka och äta bra. I första läget kan du försöka behandla dig själv, men om förstoppningen håller i sig är det bäst att kontakta läkare.

Här kan du köpa receptfria mediciner som hjälper vid förstoppning.

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Fler artiklar om Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Lider du av PMS eller PMSD?

Lider du av PMS eller PMSD?

PMS – (Premenstruellt syndrom) är något många kvinnor lider av varje månad innan mensen kommer. En del känner inte av något alls, medan andra upplever flera av de typiska symtomen för PMS. PMSD är en allvarligare form av PMS, särskilt vad gäller psykiska symtom. Ungefär tre till fem procent av alla som har regelbunden mens har PMSD.

Läs mer »
mensvärk

Mensvärk

Mensvärk är något som de flesta kvinnor känner av så gott som varje månad. Den påverkar vår vardag negativt med en smärta i nedre delen av magen. Det är en molande värk som även kan kännas i nedre rygg och stråla ner i ljumskarna. Vissa blir även illamående och får kräkningar eller diarré.

Läs mer »
Mensvärk

Kosttillskott och IBS?

Vad är IBS och hur går kosttillskott och IBS ihop? IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en form av störning i tarmen. Om du lider av IBS finns det risk för att du ofta har ont i magen, diarré eller är förstoppad. Symtomen tar sig uttryck på ett antal olika sätt. Problemet med IBS är att det inte finns någon egentlig fysiologisk förklaring till åkomman.

Läs mer »