Mensvärk

Kosttillskott och IBS - Vad hjälper vid IBS?

Vad är IBS och hur går kosttillskott och IBS ihop? IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en form av störning i tarmen. Om du lider av IBS finns det risk för att du ofta har ont i magen, diarré eller är förstoppad. Symtomen tar sig uttryck på ett antal olika sätt. Problemet med IBS är att det inte finns någon egentlig fysiologisk förklaring till åkomman. Av den anledningen har många som lider av IBS inte alltid fått förståelse för sina problem via hälsovården och ej heller hjälp via traditionell sjukvårdMen det finns sådant du kan göra för att lindra problemen. Mer om magproblem som IBS här.

 

Det finns flera olika preparat som kan vara behjälpliga när man lider av av IBS eller liknande magproblem. Dock är det väldigt individuellt vad som funkar för just dig. Därför är det bäst att testa sig fram. Att ändra på kosten kan vara det första steget till att må bättre.

Läs mer om hur FODMAP-dieten kan hjälpa dig här.

Stress och ångest orsakar orolig mage

Kosttillskott och IBS – vilka kosttillskott kan hjälpa?

Husk som hjälp vid IBS 

Husk är ett ämne som kan hjälpa både vid snabb och trög mage. Fiberhusk eller husk består av skal från psyliumfrönFibret är skonsamt mot magen och absorberar vätska, sväller och bildar en gel. Husk hjälper att normalisera matsmältningen och gör samtidigt att du normalisera kolesterolnivåerna, vilket i sin tur bidrar till mättnadskänslan. De flesta av oss vuxna får i oss för lite fiber och därför är det bra att äta huskHusk har dessutom en probiotisk funktion som stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier i magen.  

Köp ditt fiberhusk hos MEDS.

fiberhus meds
Köp ditt fiberhus hos MEDS. Bild: MEDS.

Magnesium och kalcium

Precis som migrän är IBS starkt kopplat till muskelspasmer och magnesium lugnar ner dessa. Därför kan magnesium och kalcium hjälpa dig som lider av IBS. Kalcium behövs vid muskelkontraktion och magnesiumet bidrar till att slappna av musklerna. Då ska du ta 2 kalcium mot 1 magnesium. IBS förvärras ofta vid stress och inför och efter stressiga perioder i livet kan det därför vara bra att ta extra magnesium. 

Greatlife.se har magnesium för alla behov. 

Kalcium-tillskott för alla åldrar och behov hittar du hos MEDS.

d-vitamin
Den del av året vi inte får tillräckligt med sol kan D-vitamintillskott göra susen. Både för trötthet och mage.

D-vitaminbrist vanligt vid IBS 

I vissa studier har man noterat att upp till 75 % av IBS-patienterna led av D-vitaminbrist. I dessa studier noterade man även att IBS-symtomen blev lindrigare då deltagarna tog D-vitamintillskott. Om du tror att du lider av IBS kan det alltså finnas skäl att utreda D-vitaminnivåerna. D-vitamin är bra för benen och påverkar dessutom humöret, immunförsvaret, nervsystemet och tarmhälsan i allmänhetLåga halter av D-vitamin kan öka inflammationen i tarmarna.  

Hos Greatlife.se hittar du D-vitamin för alla behov.

Probiotika kan lindra IBS-symtom 

Det finns även forskning som tyder på att probiotika kan underlätta och lindra IBS-symtom och magsmärta. Effekterna varierar från person till person. Här kan du välja om du vill använda kapslar eller inta fler livsmedel som innehåller probiotika Ofta måste man ta tillskotten i några veckor för att uppleva skillnad. 

Köp Probiotika hos Greatlife.se

Järn 

Överlag tas järn upp i rätt liten utsträckning i jämförelse med övriga näringsämnen och vitaminer. Järntillskott kan vara bra om du lider av IBS, men eftersom järn i många avseenden påverkar magen, bör du ha koll på vilka du kan ta. Till exempel Hemofer är ett järntillskott som dessutom innehåller C-vitamin för bättre upptag av järn. Tillskottet ger inga biverkningar i magtarmkanalen.  

Hemofer är ett järntillskott som inte ger biverkningar i magtarmkanalen och passar därför för dig med IBS. Köp Hemofer här.

Matsmältningsenzymer 

Matsmältningsenzymer hjälper vid IBS eftersom tillräckligt stor mängd enzymer behövs för att smälta maten och ta upp näringen ur den. Om maten bryts ned tillräckligt börjar det inte jäsa lika mycket. Du får inte heller lika mycket gaser eller magknip. Förmågan att tillverka enzymer minskar med åldern, därför kan det vara bra för äldre att få i sig extra matsmältningsenzymer. 

Här hittar du matsmältningsenzymer.

Matsmältningsenzymer hjälper kroppen spjälka upp fett, proteiner och kolhydrater. Köp Dr Mercolas enszymer hos Greatlife.se

Omega3 

Omega 3 är ett superfett för vår tarmflora. Det minskar inflammationsgraden och förbättrar sockeromsättningen. För vissa kan det även hjälpa vid IBS, men här behöver du pröva dig fram för att se vad som funkar för just dig. 

Hos MEDS finns ett omfattande utbud av Omega3-tillskott.

Testa dig fram för att kombinera rätt kosttillskott och IBS

Det finns alltså flera typer av kosttillskott som kan hjälpa dig lindra dina magbesvär, men hur du reagerar på de olika tillskotten är väldigt individuellt. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare och att endast ändra på ett par saker samtidigt för att veta vad som ger någon effekt. Att hitta rätt lösning kan med andra ord ta tid, men det är värt det i slutändan när du mår bättre. Lycka till! 

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »