Lider du av PMS eller PMSD?

Lider du av PMS eller PMSD

PMS – (Premenstruellt syndrom) är något många kvinnor lider av varje månad innan mensen kommer. En del känner inte av något alls, medan andra upplever flera av de typiska symtomen för PMS. PMSD är en allvarligare form av PMS, särskilt vad gäller psykiska symtom. Ungefär tre till fem procent av alla som har regelbunden mens har PMSD. 

Här kan du läsa mer om vanliga magproblem.

 

Varför får man PMS eller PMSD? 

Det är okänt varför man får PMS eller PMSD. Forskarna tror att det kan ha att göra med det ämne som bildas när hormonet progesteron bryts ner. Halterna av progesteron ökar i kroppen när du har ägglossning för att sedan minska igen efter ungefär två veckor, om du inte blir gravid.  

Vilka symtom kan man uppleva? 

Symtomen varierar från kvinna till kvinna och kan vara olika från ena månaden till den andra. Symtomen kan komma två veckor innan till några dagar före mensen, och upphör sedan i samband med att mensen kommer. Vanligaste är att man får PMS i 30 – 40 årsåldern, men vissa kan ha problem med PMS redan i tonåren.  

  • Du känner dig irriterad och lättretlig, 
  • Får snabba humörsvängningar, 
  • Orolig och ångestfylld, 
  • Känner dig trött och får mindre energi. Läs mer om trötthet här.
  • Nedstämd och får mindre lust att hitta på saker, 
  • Får svårare att sova, 
  • Du känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma, 
  • Blir svullen i kroppen och särskilt över magen, 
  • Får huvudvärk, 
  • Blir hungrigare än vanligt och sugen på sött. 

Hur vet jag om jag lider av PMSD – (premenstruellt dysforiskt syndrom)? 

Skillnaden mellan PMS och PMSD är det psykiska måendet. Om du har PMSD är symtomen ofta psykiska och kan vara så svåra att de upplevs som depression och ångest. Känslan av depression och ångest avtar när mensen kommer.   

Det är vanligt att PMSD påverkar hela din tillvaro. Det kan till exempel göra att du hamnar i konflikter väldigt lätt eller att du vill vara i fred och undviker att umgås med andra.  

Hur vet jag om jag lider av PMSD?
Det är lätt att känna sig irriterad och lättretlig under sin PMS

5 bra tips på att behandla PMS: 

  1. Ät bättre – Försök att äta sex små måltider per dag istället för tre stora. Att du äter oftare gör att stabiliserar ditt blodsocker, vilket kan lindra dina symtom. Minska intaget av fett, socker och salt. Försök att minska eller avstå helt ditt intag av koffein och alkohol. 
  2. Motionera/träna – Försök att göra det regelbundet. Det lyfter ditt humör och kan hjälpa dig att sova bättre. Lätt stretching kan dessutom lindra menssmärtor och mensvärk. 
  3. Vila – Regelbundna sömnvanor, även på helger. Bidrar till minskad lynnighet och trötthet. 
  4. Kosttillskott – Kalcium, magnesiumtillskott eller E-vitamin kan minska symtomen. Tänk på att inte överdosera kosttillskotten! Läs mer om kosttillskott här
  5. Få hjälp – Du kan gå med i en självhjälpsgrupp eller stödgrupp.  

 

Ha koll på din menscykel 

PMS och PMSD kommer regelbundet, precis som mensen. Genom att ha koll på mensen kan du lära känna igen symtomen och vara förberedd. Det kan kännas lättare om du vet vad de beror på och därmed hantera det bättre. 

Ett bra sätt att förbereda sig är till exempel att skriva in de aktuella dagarna i kalendern. Det finns också flera olika appar som gör det lättare att komma ihåg var i menscykeln du är. Du kan också berätta för personer i din närhet när det är dags för en period med PMS eller PMSD. Då kan personer du umgås mycket med lättare förstå varför du är lättretlig och ge dig stöd och förståelse. Lider du av mensvärk? läs mer om mensvärk här.

Mer behandling vid PMS och PMSD 

Vi är alla olika och det är olika för olika personer vad som lindrar besvären vid PMS och PMSD. Därför är det bästa att du provar dig fram för att hitta det som hjälper just dig. Det kan kanske hjälpa att öva på avslappning eller mindfulness. För en del kan vissa typer av psykoterapi och psykologisk behandling, som KBT, hjälpa. 

Den vanligaste behandlingen mot PMSD är ett antidepressivt läkemedel. Man tar läkemedlet under perioden då du känner av PMSD, när mensen kommer slutar du. Vissa behöver fortsätta att ta dem även när de har mens. 

Här hittar du härliga vetekuddar som kan hjälpa dig.

Behandla med P-piller 

P-piller kan hjälpa då de gör att du inte får ägglossning. Men det kan också göra att besvären kan bli värre av de hormoner som finns i hormonella preventivmedel. P-piller som innehåller drosperinon och har en låg östrogendos fungerar oftast bättre än andra. Det bästa är att du pratar med din barnmorska och ser vad som passar dig bäst.   

Behöver jag söka vård? 

Om du märker att PMS och PMSD påverkar din vardag och livskvalitet på ett negativt sätt ska du ta och kontakta en vårdcentral så du får hjälp med besvären. Du kan även vända dig till en ungdomsmottagning om du är under 25 år gammal. 

Behöver jag söka vård?
PMS kan göra att man känner sig nedstämd och ledsen

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »