Varför känner jag oro i magen?

Varför känner jag oro i magen?

Det finns gott om magbesvär som kan göra livet surt för dig. Men det är inte alltid som problemet sitter i själva magen. Orolig mage kan bero på flera olika faktorer som stress, ångest och vad du får i dig för livsmedel. Men faktum är att det är väldigt vanligt att orolig mage beror på hjärnan och vårt psykiska välmående.

 

Hur vanligt är det med orolig mage orsakad av stress och ångest? 

Att orolig mage beror på psykiska faktorer och stress är mycket vanligt. När du är stressad slår stresspåslaget igång i kroppen, likaså när du går runt med ångestsyndrom som panikångest eller depression. Stresspåslaget frisätter stresshormoner i blodet, där de sedan orsakar specifika, kroppsliga fysiologiska, psykiska och känslomässiga förändringar. Dessa förändringar förbereder kroppen för flykt och kamprespons eller Fight or flight som det kallas. Uttrycket myntades av den amerikanske fysiologen Walter Bradford Cannon. 

För mer info om magproblem: Läs vår artikel här. 

orolig mage
Stress och ångest orsakar orolig mage.

Orolig mage och Fight or flight 

Fight or flight är ett tillstånd där hjärnan förbereder kroppen för reell fara. Du kan jämföra tillståndet med att stå framför ett lejon på en stor, öppen savann. Kroppen förbereds inför en omedelbar, akut fara. När detta sker utan att det finns någon verklig fara, orsakar det ångest, depression och panikattacker. 

När vi blir akut rädda på detta sätt påbörjas psykologiska och fysiologiska reaktioner i kroppen. Reaktionerna och stresspåslaget gör att kroppens blod flyttas från magen till andra delar av kroppen som är i större behov av det. Men eftersom det inte är någon akut fara och kroppen lurar sig själv, leder reaktionen till problem i magen. Problem som tar sig i uttryck som bland annat muskelsammandragningar, även i magmusklerna. 

vad är fight or flight?
Fight or flight är ett tillstånd där hjärnan förbereder kroppen för akut fara.

Vilka symtom kan man få vid Flight or fight? 

  • En orolig, upprörd känsla i magen 
  • Tarmvred, att magen “rullar” 
  • En nervös känsla i maggropen 
  • “Fjärilar i magen” 
  • Knutar i magen 
  • Känslor av illamående och/eller att man behöver kräkas 
  • Värmevallningar i maggropen 
  • Uppblåsthet, gasighet (flatulens) 
  • Upprörd mage 
  • Vibrerande, omtumlad magkänsla i magen 
  • Muskelsammandragningar i magen/magsäcken 

 

Vissa upplever kanske ett av symtomen, medan andra upplever fler, eller till och med allihop på samma gång. Orolig mage kan komma innan, under eller efter en episod av intensiv ångest eller en panikattack.  

Vad du kan göra för att ta hand om din oroliga mage 

När känslan av oro och det medföljande stresspåslaget kommer, kan det hjälpa att du försöker lugna dig själv. Det kan vara svårt när man känner ångesten krypa på, men i takt med att kroppen återhämtar sig från stress- eller ångestpåslaget, avtar din oro i magen. Oftast tar det ca 20 minuter för kroppen att återhämta sig.  

Du kan påskynda återhämtningsprocessen genom att försöka hantera den orsakade stressen. Det kan till exempel handla om arbetsbörda eller andra psykosociala faktorer som orsakar ett stress- eller ångestpåslag. Försök göra något åt allt det du själv kan påverka. Andra bra tips är att träna på avslappningsövningar, som till exempel progressiv muskelavslappning, yoga eller andra stretchövningar. 

Lider du av IBS? Kolla vilka kosttillskott som kan hjälpa din mage att lugna sig.  

Annat som kan hjälpa din oroliga mage: 

  • Minimera intaget av socker och råsocker 
  • Ät lättare måltider när du är nervös eller stressad 
  • Istället för få, tyngre måltider kan du försöka att äta oftare, men mindre portioner 
  • Försök få kroppen att slappna av, både muskler och sinne 
  • Öka mängden tid du lägger på vila och återkoppling 
  • Lätt motion och träning kan bidra till att minska stress 
  • Kosttillskott, frön och fibrer – du hittar mer information längre ner i artikeln.

Kosten kan vara en anledning till orolig mage 

Alla har vi unika magar. De uppför sig olika, de vill ha olika typer av mat och de reagerar olika på det vi äter. Om du besväras av diarré, gaser eller uppkördhet finns det en del bra livsmedel som lugnar din mage. 

Läs vår artikel om hur FODMAP kan hjälpa din oroliga mage. 

kosten kan vara en anledning till orolig mage
Få i dig livsmedel som gör din oroliga mage glad!

Tips på livsmedel som lugnar din oroliga mage:  

  • Banan landar mjukt i magen och innehåller kalium som är bra om du har problem att äta. 
  • Fänkål minskar gaser, de innehåller mycket antioxidanter och andra ämnen som minskar gaser. Prova att äta en tesked fänkålsfrön eller skär upp en bit färsk fänkål att tugga på. 
  • Ingefära fungerar bra vid illamående. Skiva lite ingefära och sätt i en kopp hett vatten. Låt det dra i tio minuter. 
  • Mynta minskar magkramp. Drick te på mynta, det lindrar gaser och minskar kramper. 
  • Ris gör att du slipper diarré. Ris är lättsmält mat som ökar upptaget av vätska. Stärkelsen gör att avföringen blir normal igen. 
  • Yoghurt minskar smärta. Osötad yoghurt är bra om du lätt får diarré. En del yoghurt finns det tillsatt probiotika, vilket är hälsosamma bakterier för tarmfloran. Probiotika minskar bland annat smärta i magen. 
  • Äppelcidervinäger ger ett bra ph-värde. Magbesvär kan orsakas av att ph-värdet i magen inte är i balans. Äppelcidervinäger innehåller en mängd näringsämnen samt B– och C-vitamin. Ta en matsked äppelcidervinäger i hett vatten, tillsätt lite honung och din mage kommer må fint. 

Kosttillskott, frön och fibrer som kan hjälpa dig  

  • Chiafrön kan hjälpa din oroliga mage att lugna sig. Köp dem här.
  • Linfrö är ett superfrö som hjälper dig hålla igång magen och som passerar lätt genom tarmarna. Köp linfrön här.

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »