Trötthet

Det är rätt vanligt att känna sig trött och orkeslös. Alla människor upplever känslan någon gång i livet. Kanske i tonåren, kanske i tidiga arbetslivet, under småbarnsåren eller senare i livet i samband med hormonella förändringar. Oavsett när du upplever trötthet är det en känsla som kan göra vardagen komplicerad. Här hittar du information om vad trötthetsproblemen kan bero på och vad du kan göra för att underlätta dem.

Hitta innehållet i artikeln

Vad beror trötthet på?

Rent fysiskt så är det en frisättning av hormonet melatonin, som sänder en signal till hjärnan att kroppen behöver sova. Men är du trött en längre period, och känner dig trött hela dagen igenom finns det skäl att åtgärda tröttheten, eftersom det kan ha negativa effekter på hälsan. Genom att uppsöka läkare eller låta testa dig kan du få reda på eventuella brister som kan förorsaka tröttheten.

Vi har listat några av de vanligaste anledningarna till trötthet. Du kan även klicka dig vidare för att läsa mer om de olika orsakerna.

Har du svårt att somna? Här hittar du mer info om vad du kan göra för att fånga sömnen.

 

Livsstilsfaktorer som kan orsaka trötthet

Dålig kosthållning

För att få i dig den näring som kroppen behöver för att fungera optimalt, behöver du äta en mångsidig, energirik kost. Det är viktigt att få i sig frukt och grönt och hälsosamma fetter och Omega 3-fetter som bland annat fås via fet fisk. Dessutom behöver du sova tillräckligt mycket. Dålig kosthållning, bland annat långsamma kolhydrater och stora mängder socker, kan orsaka trötthet. Kaloririk mat gör att kroppen måste jobba hårdare. Matsmältningen tar mycket energi, vilket gör att du kan känna dig trött. Därför är du ofta blir rekommenderad att äta mindre portioner. Det är även möjligt att känna sig trött om du inte får i dig tillräckligt mycket kalorier. Kroppen har helt enkelt inte tillräckligt mycket energi att utföra de uppgifter som den ska utföra. Därför ska du helst hålla dig till kalorirekommendationerna som finns.

Ta hjälp för en bättre kosthållning genom att beställa maten via Hello Fresh.

Trötthet på grund av vitamin- eller mineralbrist

Trötthet kan härledas till brister i kroppen. Kanske får du inte i dig tillräckligt av vissa mineraler eller vitaminer. Det kan även hända att din kropp av någon anledning inte upptar vitaminerna eller mineralerna på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om de vanligaste vitaminbristerna som orsakar trötthet.

Här kan du läsa mer om vilka kosttillskott som kan hjälpa vid trötthet.

Koffeinkonsumtion

Vi i Norden dricker enorma mängder kaffe. Men de senaste åren har vi även i mycket större utsträckning använt oss av koffeinfyllda, söta energidrycker. Många upplever att de blir pigga av kaffe, men en överdriven konsumtion av koffein kan faktiskt vara en av anledningarna till att vi känner oss trötta. Tillfälligt motverkar koffeinet trötthet, men stora mängder koffein kan ge besvärliga bieffekter som förhöjd puls, skakningar, högt blodtryck, magbesvär, illamående, kräkningar, magont eller diarré. I regel ska du högst dricka fyra små koppar eller två stora per dag. Men det beror givetvis på vilken typ av kaffe du dricker.

Alkoholkonsumtion

Att regelbundet dricka stora mängder alkohol kan vara en bidragande orsak till trötthet. Alkohol kan i vissa fall hjälpa till att lugna ner stressymtom, men när du väl fått ro och somnat frilägger alkoholen hormoner, som gör att du sover sämre.

Brist på motion

Energinivåerna påverkas positivt om du motionerar regelbundet. Motion syresätter blodet och gör att blodet flyttas runt på ett bra sätt till de platser där blodet behövs som bäst. Människor som sitter för mycket still kan uppleva trötthet p.g.a. för låga energinivåer. De är även mer mottagliga för kroniska hälsoproblem på längre sikt, vilket kan göra att de känner sig mer trött eller orkeslös.

Motion är fantastiskt och kan göra att du generellt mår bättre och att vissa sjukdomstillstånd lindras. Det dagliga motionsbehovet är mellan 30-60 minuter fysisk ansträngning varje dag. Det kan handla om promenader, löpning, träning på gym eller någon form av sport.

Kom igång med träningen – hos Gymgrossisten.se hittar du redskapen du behöver för att dra igång hemmaträningen.

Dålig sömn orsakar trötthet

Sömnen hjälper vår hjärna att sortera och spara viktiga intryck och ta bort sådant som är mindre viktigt. Under natten förankrar hjärnan nya lärdomar och gör att saker vi varit med om under dagen sätter sig. Känslolivet utvecklas och hormonet som gör att vi känner välbefinnande produceras medan vi sover. Om vi inte sover blir det svårare att vara glad. Dessutom är sömnen viktig för immunförsvaret och den höjer blodsockernivån, vilket gör det lättare för oss att ha sunda matvanor. Det finns många sätt att förbättra sömnen. Bland annat kan du röra mer på dig under dagen, röra dig utomhus under dagen, undvika teknik innan läggdags, vistas i naturen, bara göra lugna saker under kvällen. Tänk även på vad du äter och dricker. Alkohol kan göra sömnkvaliteten sämre, medan djupandning ger bättre förutsättningar för god sömn.

Läs mer om sömn och sömnproblem här.

Mental ohälsa och stress

Vår psykiska välmående är starkt kopplat till trötthet. Personer som lider av någon form av depression känner ofta obehag inför att aktivera sig och göra saker. Ju mindre vi aktiverar oss, desto mer trötta och orkeslösa blir vi. Ofta gör mentala problem som stress, utbrändhet, depression eller liknande psykiska problem att vi har svårt att sova. Sömnproblem leder till trötthet och så gör även många preparat som skrivs ut för behandling av psykiska åkommor som depression. Vid någon typ av mentala problem är det bra att uppsöka vård för att få en så bra bild av problemet som möjligt. Och så bra förslag på lösningar som möjligt. Viktigt är även att komma ihåg att många sociala faktorer och livsstilsval kan påverka vårt psykiska välmående.

Här kan du boka en tid hos Doktor.se för att prata om din mentala hälsa om du känner dig osäker.

Sjukdomar som orsakar trötthet

Det finns ett antal olika sjukdomar som kan leda till trötthet. Några av de vanligaste är anemi, blodtryckssjukdomar och diabetes. Ett vanligt problem hos kvinnor är dessutom en underaktiv sköldkörtel. Personer som lider av MS och Parkinson är ofta mycket trötta. Överlag verkar en förhöjd inflammation i kroppen ge trötthetssyndrom. Men innan du utreder sjukdomar kan du ju försöka påverka trötthetssyndromet själv genom att leva så hälsosamt som möjligt.

Vad kan du göra för att motverka tröttheten?

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Fler artiklar om Trötthet

Har du svårt att somna?

Svårt att somna

Har du svårt för att somna? Det finns många anledningar till att stundvis ha svårt med det. Oftast är insomningsproblem en konsekvens av något du oroar dig för eller för att du har haft ett högt stresspåslag under dagen. Om du inte lyckas varva ner och lugna dig innan läggdags kan det bli svårt att komma till ro och somna.

Läs mer »
trötta ögon och ögonstress

Trötta ögon och ögonstress

Ögontrötthet, trötta ögon och ögonstress har blivit allt vanligare. Anledningen till att allt fler lider av detta är troligtvis att vi spenderar så stor del av våra dagar framför skärmar och smartphones. Irritationen i ögonen kan göra det svårt att fokusera. En riktigt svår ögonstress kan göra det jobbigt att utföra våra dagliga sysslor. Därför är det bra att ta symtomen på allvar.

Läs mer »
sömnproblem

Sömnproblem

Sömnproblem och tillfälliga sömnsvårigheter är normala i livet och kan bero på allt från sjukdomar till bekymmer, livsförändringar, kriser och sociala problem. Om sömnlösheten pågår en längre tid kan den dock bli ett problem.

Läs mer »
Stress och ångest orsakar orolig mage

Trötthet och vitaminbrist

Bota tröttheten med vitamintillskott. Med hjälp av enkla kosttillskott kan du se till att du har de vitaminer du behöver för att undvika att hamna i trötthetsträsket när årstiderna skiftar från ljust till mörkare och tvärtom.

Läs mer »