boka baksmällan med L-cystein

Bota baksmällan med aminosyran L-cystein

Under våren uppdagades ett spännande forskningsprojekt från Finland. En grupp forskare hade kommit fram till att aminosyran L-cystein kan bota och/eller lindra baksmälla. Sedan urminnes tider har någon försökt knäcka koden till hur vi blir av med den obarmhärtiga bakiskänslan och nu kanske vi äntligen fått svaret. Vi har tagit en titt på forskningen för att utreda vad forskarna egentligen kom fram till. 

Vad är L-cystein?

L-cystein är en aminosyra som fungerar som en byggsten till protein. Med hjälp av L-cysteinkapslar kan du öka kroppens nivå av cystein. Aminosyror hjälper kroppen att utföra biokemiska processer i kroppen och skyddar kroppen från oxidativ stress. Ämnet finns naturligt i huden och håret. Ungefär 10 % av vårt hår består av cystein. I huden bidrar ämnet till att huden känns smidig och slät. Cystein bidrar även till att bryta ner maten vi äter. Det finns mycket cystein i bland annat ägg, mjölkprodukter, bönor, kött och fisk. Kroppen kan bilda cystein själv och därför är det ovanligt att ha cysteinbrist. Men bland annat långvariga sjukdomar kan bidra till att kroppens förmåga att skapa cystein blir nedsatt. Den vanliga doseringen är 1 kapsel per dag på tom mage.   

Lider du av trötthet rent allmänt? Här kan du läsa mer om orsaker till trötthet och hur du kan lindra besvären.

Hur kan L-cystein bota baksmälla? 

Baksmälla är något de flesta av oss kan relatera till. Känslan infinner sig dagen efter att vi druckit alkohol. Symtomen är många – illamående, huvudvärk och ångest. Symtomen orsakar problem eftersom de påverkar vår funktionsförmåga. Vi kanske inte klarar av att prestera på samma sätt på jobbet. Under sensommaren 2020 publicerades en studie i tidskriften Alcohol and Alcoholism, där ett team av forskare från Helsingfors Universitet och Östra Finlands Universitet kommit fram till att L-cystein kan lindra baksmälla.  

Studien leddes av Peter Eriksson, docent i biokemi. Försökspersonerna fick dricka alkohol vid tre olika tillfällen. Sedan fick de inta tabletter. Antingen placebo, alternativt 600 mg eller 1200 mg L-cystein. Utöver L-cystein innehöll tabletterna vitaminer. Man mätte försökspersonernas alkoholhalt och de ombads även fylla i en enkät om hur de mådde dagen efter. 

Här kan du läsa mer om trötthet kopplat till vitaminbrist.

L-cystein
Bota baksmällan med L-cystein

Vad händer i kroppen när du tar L-cystein?

Forskningen visade att L-cystein reagerar med acetaldehyd. Det är en giftig ämnesomsättningsprodukt som orsakar en stor del av de besvär vi känner vid baksmälla. Det är även ett cancerframkallande ämne. Sambandet av måendet i baksmällan och L-cystein visade sig vara signifikant. Alla baksmällasymtom lindrades av aminosyran – huvudvärk, illamående, stress och ångest. Speciellt bra fungerade ämnet mot illamående.  

Ingen undermedicin

Forskarna är noggranna med att poängtera att man inte ska inta mer än 1200 mg L-cystein per dag. Bästa effekt har ämnet om man tar en tablett i samband med varje drink. I forskningen fick patienterna 200 mg tabletter. Den grupp som fick större mängd L-cystein mådde bättre än den som intog den mindre dosen.   

Enligt forskningsgruppen är det säkrare att ta en enkel aminosyra för att bota baksmällan än att sätta i sig alla de olika preparat för baksmälla som finns på marknaden. Att ämnet har en positiv effekt på baksmälla betyder dock inte att det fungerar om man dricker alldeles för mycket. Det är inget underläkemedel utan helt enkelt en aminosyra som bryter ner ämnet acetaldehyd som finns i etanol.  

Slipp baksmällan!

Köp ditt L-cystein här!

Annat som kan hjälpa vid baksmälla

Vi svenskar kan ju redan detta med vätskeersättning och dubbla ipren innan läggdags. Det är ju ett av de gamla knepen för att slippa baksmällan. Givetvis fungerar sömn och att helt enkelt skippa några drinkar bättre, men har du inte den möjligheten kan du alltid ta vätskeersättning och ipren innan läggdags. På den svenska marknaden finns en uppsjö av vätskeersättningar. Det finns dock en som innehåller mer bra ämnen än övriga och det är faktiskt det svenska märket Bakis. Så ska du ta någon vätskeersättning – ta den. Den innehåller mycket fler bra ämnen än vad till exempel Resorb gör och dessutom mindre socker. Och dessutom är den betydligt billigare.  

Köp din vätskeersättning här.

 
baksmälla

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »