sömnproblem

Sömnproblem och sömnsvårigheter

Sömnproblem och tillfälliga sömnsvårigheter är normala i livet och kan bero på allt från sjukdomar till bekymmer, livsförändringar, kriser och sociala problem. Om sömnlösheten pågår en längre tid kan den dock bli ett problem. 
vanliga orsaker till sömnproblem

Sömnlöshet 

Så många som en tredjedel har någon gång problem med sömnen. I många fall påverkar denna sömnlöshet vår funktionsförmåga, vilket gör att avsaknaden av sömn verkligen blir ett problem. Sömnlöshet är en av våra nutida folksjukdomar, eftersom livet vi lever idag gör oss mer benägna att få sömnproblem. Vi har oregelbundna arbetstider, lever stressiga liv och världen runt omkring oss pågår 24/7. Vi har helt enkelt inte tillräckligt mycket tid för avkoppling.  

Nyfiken på att veta mer om trötthet och vad trötthet beror på? Här kan du läsa mer om det.

 

När blir sömnlöshet ett problem? 

Sömnlösheten blir ett problem då den börjar påverka ditt övriga liv. Långvarig sömnlöshet kan bland annat leda till trötthet, minnesproblem, humörsvängningar och koncentrationssvårigheter. Om du inte sover tillräckligt bra påverkas såväl ditt fysiska som ditt psykiska välmående. 

Stress och livssituation kan leda till sömnproblem. Fenomen som en mycket stressande studieperiod som pågår under en längre tid, eller småbarnsåren med lite och störd sömn kan leda till långvariga sömnproblem. Även om barnen sover bättre och den stressiga studieperioden tar slut kan problemen kvarstå. 

sömnlöshet och trötthet

Din livsstil påverkar sömnen 

Viktigt är att tänka igenom hur och vad du äter samt hur ditt liv som helhet ser ut. Dessutom kan det vara bra att införa nya rutiner för insomning. Kanske du kan öva djupandning eller göra något som känns avkopplande just innan du lägger dig. Kanske behöver du gå och lägga dig tidigare. Om du märker att det finns saker du kan göra kan du försöka ändra på några faktorer för att se om de ger någon förändring. Gör små ändringar så att du kan se vad som hjälper – gör inte allt på en gång.  

 

Oro och ångest ger sömnproblem 

Många sömnproblem är kopplade till psykiska problem som oro, ångest och stress. Eftersom långvariga sömnproblem kan leda till sjukdomar och även vara symtom från någon sjukdom är det viktigt att du uppsöker läkare efter långvariga problem. 

Hos Doktor.se hittar du mer information om vad du kan göra om du lider av oro och ångest, samt hur du bokar ett besök för att få hjälp.

 

Hur mycket sömn behöver du? 

Hur mycket sömn vi behöver varierar kraftigt från person till person, men de flesta av oss vuxna mår bäst med 7-8 timmar per natt. Vissa behöver betydligt mer än så, 9-10 timmar och andra klarar sig bra med 5-6 timmar. Sömnbehovet är individuellt. När du är inne i en mycket aktiv period, med en högre stressnivå, kan det kännas som mindre sömn räcker. Men du kan trots att du inte initialt märker av det, lida av sömnbrist.  

 

Hur påverkar jag mina sömnproblem? 

Det bästa du kan göra för en god sömn är att se över levnadsvanor, kosten och dygnsrytmen. Det finns en massa tips och tricks för hur du kan förbättra dina sömnvanor genom att ändra på saker i ditt liv som kan störa sömnen. Tänk till på hur dina rutiner både dagtid och i samband med sömn ser ut. Kan det kanske vara så att dina levnadsvanor stör sömnen? Är du stressad eller har du kanske rentav en ofördelaktig sömnmiljö? Hur ser aktivitetsnivån i ditt liv ut och har du tillräckligt mycket tid för återhämtning under dagen?

sömndagbok

Detta kan du göra för bättre sömn 

Det finns mycket du kan göra utan att börja äta medicinska preparat för dina sömnproblem. För det första är det viktigt att undvika stress och ha bra sömnvanor. Dessutom kan ett svalt, mörkt och tyst rum och en skön säng ge dig rätt förutsättningar för en god natts sömn. Rutiner, som att lägga sig och gå upp samma tid varje dag hjälper dig att skapa rutinerna kring dina sömnvanor. En kort tupplur är ett bra sätt att ta igen förlorad nattsömn, men inget du ska göra om du konsekvent har problem att somna på kvällarna.  

 

Genom att ta bort störningsmoment som tv och skärmar 1-2 timmar före läggdags kan du lugna ner dina sinnen. Att dra ner på intaget av kaffe och andra koffeinhaltiga drycker på eftermiddagen kan påverka din sömn positivt. Att testa någon avslappnande hobby som meditation eller yoga kan också hjälpa dig hitta lugnet innan läggdags. Om snarkningar är en orsak till din stress kan du testa någon form av hjälpmedel mot snarkning. 

Hos MEDS hittar du ett antal hjälpmedel som kan lindra snarkningar och bidra till bättre sömn. Både för dig och för din partner.

 

Kartlägg dina sömnproblem med sömndagbok 

Genom att hålla en sömndagbok kan du kartlägga dina sömnvanor och även se hur de påverkas av yttre omständigheter. Skriv ner när du lägger dig och vilken tid du vaknar. Hur många timmar du sov och hur du upplevde sömnen. Om du var vaken under natten ska du även skriva det och vad du gjorde under tiden, steg upp och hämtade ett glas vatten, gick på toaletten, mediterade osv. Du ska även skriva ner vad du åt eller drack före du lade dig och vilken tid du fick i dig detta, skriv ner både mat och dryck såsom ex. kaffe, te och/eller alkohol. 

 

I sömndagboken kan du även anteckna hur du kände dig innan du lade dig. Var du stressad, glad, nervös eller ledsen? Skriv även ner ifall du tagit någon medicin, hur mycket och vilken tid du tog denna. Genom att skriva en dagbok om sömnrutiner kan du själv se mönster i din sömn och se vilka handlingar som kan påverka sömnen. Dagboken kan även vara till stor nytta om dina sömnproblem går så långt att du behöver uppsöka läkarvård. 

 

Hjälp dig själv med sömnproblemen innan du söker vård 

Sömnproblem är något som drabbar de flesta av oss någon gång i livet. Men det finns saker du kan göra för att få bättre sömnrutiner och komma bort från den eviga tröttheten. Saker du kan göra på egenhand, utan att behöva äta medicinska preparat.

Trötthet kan bero på vitaminbrist – Läs mer om hur trötthet är kopplat till vitaminbrist här.  

 

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »