Har du svårt att somna?
Har du svårt för att somna? Det finns många anledningar till att stundvis ha svårt med det. Oftast är insomningsproblem en konsekvens av något du oroar dig för eller för att du har haft ett högt stresspåslag under dagen. Om du inte lyckas varva ner och lugna dig innan läggdags kan det bli svårt att komma till ro och somna. Det kan lätt bli en ond cirkel där kroppen lärt sig att inte somna. Din säng blir kopplad till vakenhet istället för sömn. När du lägger dig finns stressen kvar och oron kommer krypande. Kroppen reagerar med ökad puls och hjärtklappning. Sängen blir din fiende och sömnen bytet du jagar!
Vill du läsa mer om trötthet hittar du en artikel om trötthet här.

Försök att sänka din stress
Den vanligaste orsaken till att ha svårt att somna är stress. Vid stress ställer hela nervsystemet in sig på vakenhet, och du får svårt att varva ner och somna. Sömnen kan bli ytlig av stress och du vaknar kanske tidigt på morgontimmarna. Gör aktiva val, även icke-val är ett val. I vissa fall kan du inte göra förändringar direkt utan det blir en långsiktig förändring som att söka ett nytt jobb eller förändra livssituationen på annat vis. Men i många fall kan du faktiskt göra förändringar direkt i din vardag.
Känner du oro och stress i magen? Här kan du läsa mer om det
Här får du några goda råd
- Sluta jobba i tid.
- Ta inte med dig jobbet hem,
- Stäng av automatisk hämtning av e-post på jobbmobilen.
- Använd inte skärmar 60-90 min innan du ska sova.
- Gå ur sociala medier, alternativ begränsa din användning till vissa tider på dagen.
- Gör en trevlig sak på kvällen som får dig på gott humör (sex kan t.ex. hjälpa dig att slappna av)
- Skratt sänker stressen liksom avslappning såsom yoga, mindfulness eller att ligga på en spikmatta.
- Planera morgondagen eller förbered dig så att du inte behöver ha moment som hänger över dig.
- Motionera/träna. När du tränar regelbundet blir kroppens temperaturreglering bättre, vilket har en positiv effekt på sömnen på sikt.

Se över din livssituation:
Fundera också på vad det är som skapar stressen i ditt liv, är det jobbet, uppgifter i vardagen, ekonomin, relationer eller andra omständigheter? Kan du påverka dessa?
Om ja, bestäm dig för att göra något åt detta på en gång för att förändra situationen!
Om nej, går det att acceptera detta i nuläget?
Små förändringar du enkelt kan göra till vardags om du har svårt att somna
Att vrida och vända på sig i sängen och inte kunna somna, det gör dig bara mer stressad. Om du inte upplever att dina sömnsvårigheter beror på något av det vi tidigare beskrivit, kanske du ska fundera på om det är din säng som är felet. Sängen kanske är gammal eller helt enkelt inte passar just dig. Den kanske är för hård eller alldeles för mjuk. Sängens betydelse för sömnen är något som många inte tänker på. En annan enkel förändring du kan göra är att byta ut din kudde och täcke!
Sov bättre med tyngdtäcke
Visste du att tyngdtäcken gynnar frisättningen av oxytocin och serotonin, samtidigt som nivån av stresshormonet kortisol sjunker? Detta resulterar i en effektivare djupsömn. Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder. Det finns flera olika vikt på tyngdtäcken för att passa alla. Täcket ska väga cirka 10 procent av din kroppsvikt. Tyngderna skapar ett behagligt tryck mot kroppen, ungefär som om du fick massage. Våra kroppsvävnader svarar på tryck och därför upplever vi detta som en skön och behaglig känsla. Trycket från täcket stimulerar hjärnan att frigöra sömnhormon, genom att förse den med rätt sorts intryck.
Hos MEDS hittar du ett tyngdtäcke som passar för just din kroppsvikt!
Ofta kan även ett svalt sovrum hjälpa sömnen till det bättre. Sov med fönstret lite på glänt, eller vädra ordentligt innan du går till sängs.
Örter, mineraler och naturläkemedel
Flera örter har en lugnande och rogivande effekt. Några ämnen tycks också kunna lindra skadeverkningar av stress. Här är några exempel;
- Citronmeliss: Används i folkmedicinen som lugnande och rogivande medel och vid insomningsbesvär. Den eteriska oljan har visat lugnande och sömngivande egenskaper. Köp citronmeliss här.
- Grönt te: Innehåller aminosyran teanin, som har en avslappnande effekt och som delvis kan motverka det uppiggande koffeinet. Några studier visar att teanin kan lugna vid oro och ångest och motverka vissa stressreaktioner, som förhöjd puls. Studier på råttor visar också att det kan höja nivån av det lugnande och stämningshöjande signalämnet serotonin. Effekten brukar komma inom en timme. I de flesta studier har man använt 50–200 mg teanin, vilket motsvarar upp till fyra koppar grönt te. Sådana mängder kan man knappast dricka kvällstid om man vill ha en ostörd nattsömn, men teanin säljs även i form av kosttillskott. Här hittar du ett stort urval av grönt te.
- Passionsblomma: Traditionellt använd vid lindrig oro och tillfälliga insomningsbesvär. Örten verkar avslappnade, kramlösande och främjar naturlig sömn. Hos möss har man sett en ångestdämpande effekt.
- Kamomill: Har länge använts vid oro. Innehåller ämnen med kramlösande effekt och har även visat sig kunna ge djupare sömn. Här kan du köpa komomill.
- Valeriana: Kan göra att vi somnar snabbare och sover djupare. När det gäller oro under dagtid pekar forskning åt olika håll, men några studier visar att den kan lindra vid rastlöshet och spänningstillstånd. Köp Valeriana här.
- Hos Bodystore.se kan du hitta fler avkopplande vitaminer och örter.
Tänk på att få i dig tillräckligt med mineraler
Många som har svårt att somna har för lite mineraler som aktiverar det avslappnade nervsystemet (högt påslag på det sympatiska nervsystemet istället för det parasympatiska).
Vitaminer och mineraler kan hjälpa dig om du känner stress och oro i kroppen. Magnesium är en naturlig mineral som påverkar flera inre funktioner som lugnar både kropp och sinne. Det finns även olika naturläkemedel som kan hjälpa dig med insomning.
Här kan du läsa mer om vilka vitaminer som kan hjälpa vid trötthet – Trötthet och vitaminbrist.

Gå upp och gör något annat om du har svårt att somna
Det finns något som kallas 20-minutersregeln. Om du inte har kunnat somna på 20 minuter ska du gå upp. Gör något annat en liten stund, drick ett glas vatten, titta ut, sätt dig i soffan. Påbörja inga aktiviteter som kan göra dig pigg. När du sedan känner dig trött igen lägger du dig på nytt. Syftet med att gå upp är att bryta den onda cirkeln av att ligga vaken i sängen. Du ska faktiskt bara vara i sängen när du sover. Sängen ska inte förknippas med oro, grubbel och korvade lakan, den ska bara vara kopplad till sömn och sex.
Det finns även några livsmedel som kan hjälpa vid sömnproblem
- Körsbär: Körsbär är inte bara en bra källa till antioxidanter. Körsbär innehåller även naturligt höga halter av melatonin och kommer därav göra dig trött.
- Banan: En banan är så mycket mer än bara ett perfekt mellanmål. Bananer är fyllda med kalium och magnesium. Dessa två mineraler främjar muskelavslappningen i kroppen och motverkar dessutom stress. Därtill reglerar mineralerna ditt blodtryck och tar bort skadliga substanser som ackumuleras i din kropp. Frukten innehåller även tryptofan och vitamin B6, vilka hjälper din kropp att producera melatonin så du blir trött.
- Spenat: Spenat är rikt på kalium och magnesium, vilka främjar din sömn. Dessutom är spenat rikt på kalcium, vilket är ytterligare ett ämne som påverkar sömnen.
- Kiwi: Kiwi är rikt på antioxidanter som karotenoider och vitamin C och E, som gynnar immunförsvaret. Kiwi innehåller också det välkända sömnhormonet serotonin. Serotonin är i sin tur kopplat till din REM-sömn och låga nivåer av hormonet kan orsaka sömnlöshet. Serotonin fungerar som en neurotransmittor och är inblandad i ett brett spektrum av fysiologiska processer i kroppen.
Hos Hello Fresh kan du köpa hälsosamma, varierande matkassar för att äta bättre!
Källkritik
Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information: