Trötta ögon och ögonstress
Symtom på ögonstress och trötta ögon
Ögonstress och trötta ögon beror på att vi överanstränger våra ögon. Ögontröttheten kommer från att vi läser länge, jobbar vid datorskärmen, scrollar på telefonen eller kör bil under lång tid utan att ta pauser. Ögonstress märks genom smärta i ögonen. Vi blir mer känsliga för ljus, känner oss trötta och kan till och med få ont i nacke, rygg och axlar. Ofta svider ögonen och är torra och rinnande. Ögonstress kan även ta sig i uttryck som ryckningar i ögat, dubbelseende, suddig syn och röda, kliande ögon.
Varför får vi ögonstress?
En av anledningarna till att ögonstress blir allt vanligare är att vi idag spenderar så mycket mer tid vid datorer, telefoner och framför tv-skärmar. Skärmen är konstant närvarande i vardagslivet, vilket utgör en stor påfrestning för våra ögon. Att kolla skärmen samtidigt som du går gör att ögonen blir tvungna att växla fokus snabbt för att se både på nära och långt håll. Även ljuset är annorlunda, vi utsätts för en mycket större mängd blått ljus än tidigare. Det är alltså vår livsstil som gör att våra ögon idag är tröttare än tidigare.
Orsaker till trötta ögon och ögonstress
Skärmar är de facto den absolut vanligaste anledningen till att våra ögon känner sig trötta idag. Dessvärre är det inte bara vi vuxna som drabbas, utan detta märks även hos barn, som idag i allt större utsträckning lider av problem med ögonen. Det finns även en mängd olika ögonsjukdomar som kan orsaka trötta ögon. Att läsa länge utan pauser och med dåligt ljus kan ge ögontrötthet. Det kan även stress och sömnbrist, kraftigt ljus, kroniskt torra ögon och för gamla glasögon göra. Med andra ord finns det många anledningar till att dina ögon kan kännas torra och irriterade.
Hur lindrar jag ögonstress och trötta ögon?
Först och främst bör du kolla synen. Har du redan glasögon eller linser, gå till en ögonläkare eller optiker för att kolla att dessa har rätt styrka för dig. Helst ska du besöka optiker regelbundet. Om ögonstressen beror på en bakomliggande sjukdom är det viktigt att uppsöka ögonläkare eller optiker för att få hjälp med detta.
Knep för att minska ögonstress och trötta ögon
För att låta ögonen vila behöver du ta pauser. Det finns en 20-20-20 regel som innebär att du tittar bort från skärmen var 20:e minut i minst 20 sekunder på någonting som är minst 20 meter bort. Det hjälper dig att slappna av ögonen. Det är även bra att blinka oftare. Det fuktar ögonen och minskar irritationen. När vi kollar på skärmar tenderar vi att blinka mer sällan och dessutom inte stänga ögonen helt och hållet. Om dina ögon känns väldigt torra kan du använda dig av fuktande droppar för att underlätta torrhetskänslan.
Begränsa skärmtiden
Detta gäller inte enbart vuxna, utan kanske framförallt våra barn. Barnen spenderar en stor del av tiden vid skärmar. Deras ögon utvecklas fortfarande och behöver få pauser från skärmarna. Utelek och utomhusvistelse kan göra barn mindre benägna att utveckla t.ex. närsynthet. Försök även ha några skärmfria timmar innan läggdags. Det kan göra att man känner dig tröttare och sover bättre.
En hälsosam livsstil kan minska ögonstress
Hälsosamma livsval påverkar alla delar av kroppen – inte bara tröttheten i sig, utan ger även dina ögon bättre förutsättningar för att må bra. Grönsaker som broccoli, spenat, paprika och morötter är bra för ögonen. Även frukter som innehåller mycket C-vitamin, nötter rika på E-vitamin och grönkål, spenat och rovor som innehåller lutein är bra för ögonen. En bra vätskebalans gör även risken för uttorkning mindre. Inomhusluften är väldigt torr i kalla Norden under vintern, då vi slagit igång elementen. Därför är det viktigt att röra på sig utomhus. I vissa fall kan luftfuktare vara ett bra alternativ. Att kombinera hälsosam mat, tillräckligt vätskeintag, frisk luft och tillräckligt fuktig inomhusmiljö med en god natts sömn är den bästa medicin du kan ge dina ögon.
En ergonomisk arbetsplats hjälper trötta ögon
Ju mer ”bärbara” våra liv blir, desto mer lider kroppen. Att vi idag kan jobba i soffan, i sängen och på terrassen är smidigt men inte alltid det bästa för nacke, rygg, axlar eller ögon. Det är bra att tänka på ergonomin kring arbetsplatsen för att undvika trötta och stressade ögon. Att ansluta datorn till en skärm på rätt höjd hjälper, du ska inte behöva böja på dig. Det är även viktigt att justera stolen i höjdled och lutningen på ryggstöd samt armstöd så att du sitter med fötterna stabilt på golvet. Justera skärmens styrka, textstorlek och färgtemperatur så att det känns skönt för ögonen. På många datorer och telefoner kan du även ställa in en timer som blockerar blått ljus för att skydda dina ögon på kvällen.