trötta ögon och ögonstress

Trötta ögon och ögonstress

Ögontrötthet, trötta ögon och ögonstress har blivit allt vanligare. Anledningen till att allt fler lider av detta är troligtvis att vi spenderar så stor del av våra dagar framför skärmar och smartphones. Irritationen i ögonen kan göra det svårt att fokusera. En riktigt svår ögonstress kan göra det jobbigt att utföra våra dagliga sysslor. Därför är det bra att ta symtomen på allvar. 
trötta ögon och ögonstress

Symtom på ögonstress och trötta ögon 

Ögonstress och trötta ögon beror på att vi överanstränger våra ögon. Ögontröttheten kommer från att vi läser länge, jobbar vid datorskärmen, scrollar på telefonen eller kör bil under lång tid utan att ta pauser. Ögonstress märks genom smärta i ögonen. Vi blir mer känsliga för ljus, känner oss trötta och kan till och med få ont i nacke, rygg och axlar. Ofta svider ögonen och är torra och rinnande. Ögonstress kan även ta sig i uttryck som ryckningar i ögat, dubbelseende, suddig syn och röda, kliande ögon.  

Lider du av trötthet rent allmänt? Här kan du läsa mer om orsaker till trötthet och hur du kan lindra besvären.

Varför får vi ögonstress? 

En av anledningarna till att ögonstress blir allt vanligare är att vi idag spenderar så mycket mer tid vid datorer, telefoner och framför tv-skärmar. Skärmen är konstant närvarande i vardagslivet, vilket utgör en stor påfrestning för våra ögon. Att kolla skärmen samtidigt som du går gör att ögonen blir tvungna att växla fokus snabbt för att se både på nära och långt håll. Även ljuset är annorlunda, vi utsätts för en mycket större mängd blått ljus än tidigare. Det är alltså vår livsstil som gör att våra ögon idag är tröttare än tidigare. 

Känns dina ögon torra? Här hittar du receptfria ögondroppar som kan hjälpa mot torra, irriterade ögon.

ögonstress

Orsaker till trötta ögon och ögonstress 

Skärmar är de facto den absolut vanligaste anledningen till att våra ögon känner sig trötta idag. Dessvärre är det inte bara vi vuxna som drabbas, utan detta märks även hos barn, som idag i allt större utsträckning lider av problem med ögonen. Det finns även en mängd olika ögonsjukdomar som kan orsaka trötta ögon. Att läsa länge utan pauser och med dåligt ljus kan ge ögontrötthet. Det kan även stress och sömnbrist, kraftigt ljuskroniskt torra ögon och för gamla glasögon göra. Med andra ord finns det många anledningar till att dina ögon kan kännas torra och irriterade.  

Hur lindrar jag ögonstress och trötta ögon? 

Först och främst bör du kolla synen. Har du redan glasögon eller linser, gå till en ögonläkare eller optiker för att kolla att dessa harätt styrka för dig. Helst ska du besöka optiker regelbundet. Om ögonstressen beror på en bakomliggande sjukdom är det viktigt att uppsöka ögonläkare eller optiker för att få hjälp med detta.   

Knep för att minska ögonstress och trötta ögon 

För att låta ögonen vila behöver du ta pauser. Det finns en 20-20-20 regel som innebär att du tittar bort från skärmen var 20:e minut i minst 20 sekunder på någonting som är minst 20 meter bort. Det hjälper dig att slappna av ögonen. Det är även bra att blinka oftare. Det fuktar ögonen och minskar irritationen. När vi kollar på skärmar tenderar vi att blinka mer sällan och dessutom inte stänga ögonen helt och hållet. Om dina ögon känns väldigt torra kan du använda dig av fuktande droppar för att underlätta torrhetskänslan.

Här hittar du fuktande ögondroppar.

ögonstress

Begränsa skärmtiden 

Detta gäller inte enbart vuxna, utan kanske framförallt våra barn. Barnen spenderar en stor del av tiden vid skärmar. Deras ögon utvecklas fortfarande och behöver få pauser från skärmarna. Utelek och utomhusvistelse kan göra barn mindre benägna att utveckla t.ex. närsynthet. Försök även ha några skärmfria timmar innan läggdags. Det kan göra att man känner dig tröttare och sover bättre. 

En hälsosam livsstil kan minska ögonstress 

Hälsosamma livsval påverkar alla delar av kroppen – inte bara tröttheten i sig, utan ger även dina ögon bättre förutsättningar för att må bra. Grönsaker som broccoli, spenat, paprika och morötter är bra för ögonen. Även frukter som innehåller mycket C-vitamin, nötter rika på E-vitamin och grönkål, spenat och rovor som innehåller lutein är bra för ögonen. En bra vätskebalans gör även risken för uttorkning mindre. Inomhusluften är väldigt torr i kalla Norden under vintern, då vi slagit igång elementen. Därför är det viktigt att röra på sig utomhus. I vissa fall kan luftfuktare vara ett bra alternativ. Att kombinera hälsosam mat, tillräckligt vätskeintag, frisk luft och tillräckligt fuktig inomhusmiljö med en god natts sömn är den bästa medicin du kan ge dina ögon.  

En ergonomisk arbetsplats hjälper trötta ögon 

Ju mer ”bärbara” våra liv blir, desto mer lider kroppen. Att vi idag kan jobba i soffan, i sängen och på terrassen är smidigt men inte alltid det bästa för nacke, rygg, axlar eller ögon. Det är bra att tänka på ergonomin kring arbetsplatsen för att undvika trötta och stressade ögon. Att ansluta datorn till en skärm på rätt höjd hjälper, du ska inte behöva böja på dig. Det är även viktigt att justera stolen i höjdled och lutningen på ryggstöd samt armstöd så att du sitter med fötterna stabilt på golvet. Justera skärmens styrka, textstorlek och färgtemperatur så att det känns skönt för ögonen. På många datorer och telefoner kan du även ställa in en timer som blockerar blått ljus för att skydda dina ögon på kvällen. 

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »