Stress och ångest orsakar orolig mage

Trötthet och vitaminbrist

Trötthet är något många av oss lider av till och från. Trots att du sover tillräckligt och försöker minska stressnivån i livet, kan tröttheten vara olidlig. Lyckligtvis finns det sätt att påverka tröttheten. Med hjälp av enkla kosttillskott kan du se till att du har de vitaminer du behöver för att undvika att hamna i trötthetsträsket när årstiderna skiftar från ljust till mörkare och tvärtom.
Person med mörkt och lockigt hår har dragit täcket över huvudet.

Ta reda på vilka vitaminer du har brist på

Via bland annat Werlabs kan du få fram hur vitamin- och mineralsammansättningen i din kropp ser ut. Du kan även få reda på om du lider av järnbrist, zinkbrist, d-vitaminbrist, B-12-vitaminbrist och folatbrist. En läkare går igenom dina provsvar så att du säkert får en korrekt bedömning och en tillförlitlig analys. När du fått svaren har du ett bra underlag för att kunna gå vidare och åtgärda eventuell vitamin- och mineralbrist. Underlaget är viktigt så att du med säkerhet vet att du behandlar rätt typ av vitaminbrist.

Vill du ha mer info om trötthet generellt? Läs vår artikel om Trötthet här.

De vanligaste typerna av vitaminbrister

De vanligast förekommande bristerna hos oss i Norden är D-vitaminbrist, järnbrist, B12-brist, magnesiumbrist, b-vitaminbrist samt brist på folsyra och Omega 3. Här kan du kolla in hur de olika vitaminbristerna tar sig uttryck och hur du kan få i dig mer av dem – både naturligt via kosten och via tillskott.

D-vitaminbrist

En klassiker för oss Nordbor är att vi får i oss för lite D-vitamin. Det beror på avsaknaden av solljus under vinterhalvåret. Vanliga symtom då du har låg D-vitaminhalt i kroppen är trötthet, nedstämdhet och muskelsvaghet. Alla tre bekanta fenomen hos oss i Norden. Det finns dessutom en stark koppling mellan övervikt och D-vitaminbrist. Förutom att du kan förbättra intaget genom kosttillskott kan du påverka D-vitaminnivåerna genom att äta mer fisk, kött och ägg. Även vissa alger och svamp innehåller en hel del D-vitamin.

Hos bodystore.se hittar du en uppsjö av D-vitaminpreparat.

Kvinna med vit t-shirt och tatuering på armen har somnat i soffan.

Järnbrist

Järnbrist beror på att vi inte äter mat som ger oss tillräckligt mycket järn, alternativt att våra kroppar inte upptar järnet på rätt sätt. Många som lider av IBS, glutenintolerans eller celiaki lider även av järnbrist. Med järnbrist förminskas kroppens förmåga att skapa röda blodkroppar, och vi kan lättare drabbas av anemi eller blodbrist. Eftersom järnbristen även påverkar vårt hemoglobin, blir syresättningen till kroppen sämre. Det kan i sin tur leda till symtom som trötthet. När man lider av järnbrist blir man ofta trött, yr, får ont i huvudet och lätt andfådd. Bästa sättet att påverka halterna är att ta järntillskott och äta mat med mycket järn i.

Hos bodystore.se finns alla typer av järntillskott – från varumärken som Thorne och Holistic.

B12-brist

B12 är ett vitamin som vi människor inte producerar i kroppen, så som de flesta andra vitaminer och mineraler. B12 bildas av bakterier i jorden och kommer via jorden till djuren. Därför finns B12 i animaliska produkter. Vitaminet finns även i grönsaker som inte tvättats för noga. Dock klarar B12 inte upphettning särskilt väl. B12 har väldigt viktiga uppgifter i kroppen, som att förnya cellerna och bilda röda blodkroppar. Brist kan göra att blodet klumpar sig, bidrar till anemi och till en förhöjd inflammation i kroppen. Brist på B12 visar sig främst som trötthet, andnöd, nervositet och stickningar i händer och fötter.

För att åtgärda problemet kan du ta B12-tillskott och matsmältningsenzymer och minska stressnivåerna. Här kan du köpa tillskotten.

B-vitaminbrist 

B-vitaminer är vitamin B1, B2, B3, B6, B9 och B12. Kroppen kan inte producera B-vitamin själv och behöver därför få det via kosten eller tillskott. Enligt vissa studier kan B-vitamin motverka depression och psykisk ohälsa. Brist på B-vitamin beror oftast på dåligt intag eller dålig upptagning av vitaminerna i tarmarna. B-vitamin finns i animaliska livsmedel som kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Vissa B-vitaminer finns även i frukt, grönsaker, baljväxter och spannmål. B-vitaminbrist kan leda till olika hälsoproblem och de vanligaste symtomen är trötthet, yrsel, depression och lättretlighet. Vissa hävdar till och med att B-vitaminbrist kan leda till barnlöshet.

För att påverka B-vitaminhalten kan du äta mer animaliska produkter, samt ta tillskott. Hos bodystore.se finns ett stort urval  av B-vitamin.

Magnesiumbrist

Magnesium är viktigt av många skäl. Bra nivåer av magnesium minskar risken för diabetes, benskörhet och depression. Dessutom kan magnesium förbättra sömnen. Magnesium hjälper skapa enzymer, DNA och RNA och är viktigt för att muskler och nerver ska fungera normalt. De flesta lider av magnesiumbrist och i vissa fall beror det helt enkelt på att kroppen inte tar upp magnesiumet som den borde. När du lider av magnesiumbrist märks det oftast på nedsatt koncentration, kram i muskler, domningar, migrän och sömnproblem.

Du kan öka magnesiumhalterna genom att äta nötter, frön, baljväxter, fisk och skaldjur.

Tillskott är dock det bästa sättet att snabbt höja magnesiumnivåerna. Du hittar de bästa tillskotten här.

Folsyra

Folsyra eller Folat är en B-vitamin som i första hand är viktigt för god fosterutveckling. Av den anledningen rekommenderas gravida eller sådana som försöker bli gravida att äta folsyra. Men det är de facto inte enbart gravida som lider av brist på Folat, utan vem som helst kan ha brist på det. Symtomen är oftast trötthet, yrsel och huvudvärk.

Behöver du höja folsyrenivåerna hittar du de bästa tillskotten här.

Omega 3

Omega 3 är varken ett mineral eller en vitamin, men kan dock vara av största vikt för optimal hälsa. Och även ett mycket vanligt ämne att ha brist på. Omega 3 är en av de viktigaste fettsyrorna. Den finns i fet fisk, vilket de flesta av oss får i oss för lite av idag.  

Här hittar du ett komplett urval av Omega 3-tillskott.

Lider du av sömnproblem? Läs mer om sömnproblem här.

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »