Värk

Värk och smärta finns i alla olika former och grader och kommer ofta från en skada eller någon form av sjukdom. De flesta av oss upplever smärta nu och då, men att leva med smärta hela tiden kan vara mycket ansträngande. Smärta och värk kan finnas nästan var som helst i kroppen. Det vanligaste är att vi har ont i nacke eller huvud pga spänning, eller att vi har ont i magen pga mens eller andra magproblem. Det finns dock en uppsjö av typer av värk och vi ska gå genom några av dem för att ge dig en överblick.

Hitta innehållet i artikeln

Muskelvärk eller fibromyalgi

När du lider av fibromyalgi lider du av en långvarig smärta i muskler. Ofta på flera ställen i kroppen. Du är stel och är känslig för smärta överlag. Personer som lider av detta har ofta ont i kroppen under en lång period och har stela muskler och domnar lätt. Ibland kan även magbesvär förekomma. För att man ska diagnostiseras med fibromyalgi måste smärtan finnas på flera ställen i kroppen och under en period på minst tre månader. Vanligast är att nacke, axlar, ryggen och ibland även lederna värker. Det som skiljer fibromyalgi från vanlig muskelvärk är den ökade smärtkänsligheten. Sjukdomen gör att du har svårt att bära tungt, svårt att springa och även svårt att gå i trappor. Det är även vanligt att man känner sig torr i munnen och behöver kissa oftare.

Vill du ha mer info om muskelvärk? Läs vår artikel om muskelvärk och olika orsaker till muskelvärk här.

Orsaker och hjälp vid fibromyalgi

Orsakerna till fibromyalgi är inte helt tydliga, ofta kan man ha haft ont i någon del av kroppen innan fibromyalgin utvecklas. Stress, dålig sömn och enformiga rörelsemönster kan även bidra till åkomman.

Kan du förebygga muskelvärk?

Huruvida du själv kan förebygga fibromyalgi är rätt oklart. Men man tror att långvarig smärta ökar risken till åkomman. Genom att tänka på ergonomi på jobbet och att röra på sig tillräckligt mycket, kan du försöka minska risken för att insjukna i detta. För den som lider av fibromyalgi gäller det att hitta en träningsform som känns bra för kroppen. Promenader, vattengymnastik och simning fungerar ofta bra. Även styrketräning kan fungera, men det gäller att anpassa träningen till det du klarar av. Bra sömn och värme kan hjälpa symtomen och det finns även läkemedel som kan fungera. Receptfria smärtstillande läkemedel med paracetamol kan hjälpa för personer som enbart har lindrig värk.

 

Huvudvärk och migrän

Huvudvärk är mycket vanligt och kan bero på ett antal olika orsaker. Allt från stress, synfel till muskelspänningar, förkylningar eller oro. I de flesta fall är huvudvärk ett tillfälligt besvär, men ibland kan värken sitta kvar i längre perioder och komma oftare. Allt som oftast är huvudvärk inget att oroa sig för, men det finns även fall där huvudvärk är symtom på någon allvarligare sjukdom. De vanligaste typerna av huvudvärk är spänningshuvudvärk och migrän.

Hos MEDS hittar du ett stort urval av receptfria läkemedel som hjälper mot huvudvärk.

Vad är spänningshuvudvärk?

Spänningshuvudvärk är en molande värk som skapar en tryckande känsla i huvudet. Värken känns oftast i både sidorna av skallen och tenderar ge med sig om du rör på dig. Värken kommer oftast från att du har obekväm arbetsställning eller är stressad eller oroad.

Migrän och migränliknande huvudvärk

Migrän kännetecknas av en värk som kommer snabbt på och är intensiv, men oftast endast på ena halvan av huvudet. Migränen är återkommande, men hur ofta du får ett anfall är individuellt. Många som har migrän är även känsliga för ljus och ljud. Det blir mer ont om du rör huvudet mycket eller försöker göra någon fysisk aktivitet. Stress, hormonobalanser i samband med menstruationscykeln, vissa livsmedel och trötthet eller sömnbrist kan utlösa migrän.

Här kan du läsa mer om migrän.

Andra typer av värk i huvudet

Det finns otaliga orsaker till huvudvärk. Bland annat är det väldigt vanligt att få ont i huvudet om du har synfel, om du druckit för mycket alkohol, om du vistats i solen för länge, om du lider av vätskebrist. Du kan även ha ont i huvudet om du druckit för mycket eller för lite kaffe, om ditt blodtryck plötsligt ökar. Det är även vanligt att få ont i huvudet om du lider av abstinens pga narkotika, alkohol, nikotin eller läkemedel.

Värk i huvudet pga sjukdom

Utöver dessa vanliga typer av huvudvärk finns ett antal sjukdomar som ger ont i huvudet. Bihåleinflammation ger ofta ont i huvudet i kombination med tjock, färgad snuva. Värk vid bihåleinflammation sitter ofta i kinder, panna eller nacke och brukar bli värre om du böjer huvudet neråt. Hortons huvudvärk ger perioder av anfall med värk på ena sidan av huvudet. Ofta runt ögat. Anfallen kommer regelbundet, ofta under samma tid på dygnet. Det finns även andra sjukdomar som kan ge huvudvärk. Bland annat hjärnblödning, inflammation i tinningpulsådern och hjärnhinneinflammation.

Huvudvärk pga bettsmärta

Personer som spänner käkarna eller gnisslar tänder under natten lider ofta av huvudvärk. Då vaknar du med huvudvärk och känner dig öm i käkarna. Orsaken till detta är stress eller problem med bettet. För dig som lider av dessa symtom är det bäst att uppsöka tandläkare. En bettskena kan lindra besvären.

Huvudvärk kan även komma från läkemedel. Du kan bland annat få kronisk huvudvärk av att äta smärtstillande läkemedel mot huvudvärk för ofta. Huvudvärk kan även vara en biverkning av andra mediciner.

När bör du söka vård pga värk i huvudet?

Du bör söka vård för huvudvärk om typen av huvudvärk plötsligt ändrar karaktär, om du haft ont i huvudet i mer än en vecka eller om du använder läkemedel mot huvudvärk flera gånger per vecka. Du ska även kontakta läkare om din huvudvärk hela tiden blir värre och starkare och kommer oftare. Om du vid 50 inte tidigare lidit av huvudvärk och plötsligt får det bör du uppsöka läkare. Precis som du ska kontakta vårdcentral ifall din huvudvärk stör det vardagliga livet

huvudvärk

Värk kan komma när som helst och drabba vem som helst.

Ont i nacke och rygg

Värk i nacke och rygg är rätt vanligt. Ibland tar ont i nacken sig i uttryck som en molande smärta, men i vissa fall är värken extremt smärtsam. Värk kan komma när som helst och drabba vem som helst. De flesta har ont i nacke någon gång i livet. Oftast är smärta i nacke och rygg ingenting farligt. Tillståndet kan bero på dålig arbetsställning, slitage pga fysisk ansträngning eller stress, oro eller vantrivsel.

Generellt blir musklerna spända och stela när vi känner oss stressade. Förut fick personer med nack- och ryggbesvär ofta rådet att vila och vara så stilla som möjligt. Senare har man dock konstaterat att vila de facto kan göra mer skada än nytta för rygg och nacke. Ryggen är gjord för att röra sig. Därför kan det vara det sämsta att utsätta en stel rygg för ännu mer stelhet. Istället behöver ryggen röra sig försiktigt för att komma igång igen. Så har du ont i rygg eller nacke ska du försöka leva så vanligt som möjligt och hålla dig i rörelse, även om det känns jobbigt.

Här hittar du receptfria läkemedel som kan hjälpa vid ryggvärk.

Vanliga orsaker till värk i ryggen

Ryggont kommer ofta från dålig arbetsställning av olika anledningar. Det kan vara att du behöver lyfta tungt eller arbeta i obekväma ställningar, men även att du sitter för mycket stilla. En annan anledning till värk i ryggen kan vara ålder och att ryggen förändras och lederna får tunnare brosk. Men det är svårt att se – du kan ha värk utan att det syns på röntgen men även väldigt många ”problem” på röntgenbilden men inte märka någonting av dem. En vanlig anledning till ryggsmärtor är diskbråck. Det innebär att en av ryggradens diskar brustit och buktar in mot ryggraden. Ryggont kan även bero på benskörhet, på att ryggmärgen blivit mer trång, pga reumatiska sjukdomar eller pga infektioner och cancersjukdomar.

Vanliga orsaker till värk i nacke

Bland de vanligaste orsakerna till nacksmärta finns bland annat statisk belastning eller överbelastning. Även stress och stillasittande kan ge nackvärk. Dessutom kan värk i nacken komma från diskbråck, sjukdom eller skada. Det är vanligt att vi får ont i nacken om vi har dålig eller väldigt assymetrisk hållning. Många får även ont av att spendera största delen av dagen framför datorn. Ergonomi på arbetsplatsen är viktigt. Det gäller att byta ställning ofta och att variera mellan sittande och stående ställning. Den bästa ställningen är ryttarställningen. Låren ska peka nedåt och höfterna ska vara vidgade.

Vad hjälper vid värk i ryggen?

Det bästa du kan göra är att hålla igång, samt att behandla med antiinflammatoriska och muskelavslappanande läkemedel. Det hjälper väldigt sällan att bara ligga till sängs eller att utföra specifika ryggövningar vid akuta ländryggssmärtor.

Andra saker som kan hjälpa, men som inte är fullt lika effektiva, är bland annat smärtlindring med paracetamol och manuell behandling. Manuell behandling ges av kiropraktor, naprapat, sjukgymnast eller specialutbildad läkare.

Vad hjälper vid värk i nacken?

Det bästa för nackvärk är fysisk träning och att helt enkelt hålla sig igång. Manuell behandling som en av flera åtgärder kan även hjälpa. Det finns en del anda åtgärder som kan fungera, men som inte är lika effektiva som de förstnämnda åtgärderna. Elektromagnetisk terapi, kylspray och stretching, laserbehandling och infrarött ljus, patientundervisning, smärtlindring och muskelavslappanade läkemedel kan hjälpa. Likaså TENS.

Däremot finns inga bevis för att akupunktur, kortisoninjektioner, nackkrage eller sträckbehandling skulle hjälpa.

Ledvärk och ömhet i leder

Ledvärk är rätt vanlig och går oftast över av sig själv. Ledvärk kännetecknas av att lederna känns stela, ömma och ibland varma och svullna. Det kan även göra ont när du rör dig. Ledvärk beror oftast på överbelastning eller på åldersförändringar. Med åldern blir ledbrosket allt mer stelt, vilket kan ge ledvärk. Ledvärk kan även bero på artros eller infektioner –  till exempel förkylning. Andra sjukdomar som kan ge ledvärk är ledgångsreumatism, gikt, pseudogikt, varig ledinfektion och inflammatoriska systemsjukdomar.

Det finns även flera sjukdomar som kan ge ledvärk. Bland annat psoriasis, depression, diabetes, hypotyreos, Chrons sjukdom och ulcerös kolit.

Vad kan minska besvären?

Ledvärken minskar ofta i varmare temperaturer. Fysisk aktivitet och rörelseövningar kan minska ledvärken. Om ledvärken beror på infektion kan läkaren spola genom leden och ge antibiotika. För tillfällig ledvärk kan du använda läkemedel som innehåller paracetamol. Man kan även behandlas med kortison. Fysioterapi kan minska besvären. Vid kraftig artros kan operation behövas.

Magvärk och magproblem

Värk i magen är vanligt och de flesta av oss upplever någon form av magont nu och då. Det finns en massa olika orsaker till magont. Det kan vara frågan om allt från stress till kost. Under de senaste åren har man utfört mer forskning för att lära sig mer om maghälsa och se samband mellan maghälsa och psykiskt välmående.

Klicka här för mer information om magvärk och vad magvärk kan bero på och hur du kan lätta värken.

Mensvärk

Mensvärk – ett problem som de flesta kvinnor kan relatera till. Mensvärk är en molande värk i magen som även kan kännas i nedre delen av ryggen och stråla ner i ljumskarna. Vissa blir illamående och kan kräkas och få diarré. Vissa kvinnor upplever kraftig mensvärk varje månad, medan andra inte känner någon värk alls. Mensvärken kommer ofta i samband med mensen eller några dagar innan mensen ska börja.

Läs vår artikel om mensvärk här.

Här hittar du mer information om PMS och PMSD.

Benvärk och smärta i benen

Det är väldigt vanligt att känna värk i benen. Som barn beror ofta värken på växtvärk, men den typen av värk går över när vi blir äldre. Värk i benen i vuxen ålder kan bero på brist på vissa mineraler och vitaminer. Det är även vanligt att man känner en molande värk i benen när man blir äldre och blodcirkulationen blir sämre. Dessutom kan man vara trött i benen om man tränat hårt och ansträngt ben och muskler. Vanligt är även att rökning orsakar en känsla av muskeltrötthet.

Massage och stödstrumpor kan hjälpa vid benvärk. Här hittar du de bästa stödstrumporna.

En annan vanlig anledning till att benen känns trötta kan vara benhinneinflammation. Oftast känner du det runt smalbenen. Kom ihåg att det är viktigt att vända sig till vården om det är frågan om en akut smärta i benet.

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Fler artiklar om Värk

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Skonsam träning

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »
hemorrojder

Hemorrojder

I ändtarmen sitter analkuddar som består av blodkärl och bindväv. När analkuddarna utsätts för kraftigt tryck kan de glida ner, bli svullna och inflammerade. Det är alltså när analkuddarna är inflammerade som de kallas för hemorrojder. Ett vanligt förekommande, men ingen vill egentligen tala om det. ”Pinsamt” är ordet.

Läs mer »
Vad är migrän?

Migrän

Vad är migrän? Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar över en miljon svenskar. Migrän är en neurologisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Migrän kan utlösas av stress, sömnbrist, fasta, viss mat och hormonförändringar hos kvinnor. Migrän är ofarligt och det finns effektiva läkemedel som i de flesta fall kan bryta huvudvärken. Orsaken till migrän är inte helt klarlagd, men det verkar till stor del vara en ärftlig sjukdom.

Läs mer »
Hur du botar din huvudvärk utan piller

Huvudvärk

Alla får ont i huvudet ibland. Har du missat att få i dig tillräckligt med vatten en varm sommardag kan det lätt leda till huvudvärk. Det är oftast ofarligt och går över av sig själv. Värken kan bero på smärtkänsliga nerver och muskler. Även spänningar runt ansikte, käkled och nacke kan leda till huvudvärk. Som tur är finns enkla knep att ta till för att bota huvudvärken – utan att behöva knapra piller.

Läs mer »
Lider du av ledvärk?

Ledvärk

Ledvärk är inget man bara får för att man blir äldre, det är ganska vanligt att yngre människor också har det. Överbelastning är en mycket vanlig orsak, det är lätt att man kan överbelasta sig på jobbet eller i sin träning. Du har säkert varit med om att det känns “tungt” att kliva upp på morgonen, vilket ofta beror på just stelhet. Här hittar du mer information om orsaker till ledvärk och tips på hur du lindrar den!

Läs mer »