Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda

Allmänt om klåda i rumpan

Klåda i rumpan, eller i ändtarmsöppningen, är något som de allra flesta har upplevt någon gång. Det är ett tillstånd som är vanligt hos såväl vuxna som barn. Det kan ha flera olika orsaker, men de allra flesta gångerna är det helt ofarligt. I vår artikel om analklåda kommer vi att ta upp orsaker till klådan och hur du kan göra för att undvika detta irriterande problem.

Orsaker till analklåda

Det finns flertalet orsaker till varför det kan börja att klia i och runt ändtarmsöppningen. En orsak kan vara att avföringsrester inte har torkats bort ordentligt. Det är särskilt vanligt om du är magsjuk eller har hemorrojder. Det senare kan göra det svårt att hålla tätt. Den här typen av orsak till klåda är också vanlig hos barn som nyligen har börjat sköta sina toalettbesök själva.

Hos MEDS hittar du ett stort urval av produkter som kan hjälpa vid analklåda.

Hemorrojder

Hemorrojder är en annan vanlig orsak till klåda. Det finns två typer av hemorrojder – de som sitter på utsidan av anus, och de som sitter innanför analöppningen. Båda sorterna kan irritera och klia och orsaka problem med att hålla rumpan ren. Tror du att du har hemorrojder på insidan kan det vara en god idé att kontakta läkare då dessa i sällsynta fall kan blandas ihop med andra förändringar.

Misstänker du att du lider av hemorrojder? Läs mer här.

Springmask

Du eller ditt barn kan ha springmask utan att märka det. Ett vanligt symptom på springmask är dock intensiv klåda i ändtarmsöppningen. Klådan är oftast som värst på natten då springmasken är aktiv. Det är lättast att upptäcka springmaskarna på kvällstid. Du kan antingen finna dem i avföringen eller se dem vid analöppningen. Maskarna är vita och tunna som sytrådar.

Torr hud

Även torr hud kan orsaka klåda i rumpan. Precis som huden på dina händer, i ditt ansikte och på övriga kroppsdelar kan klia vid torrhet sker detsamma vid torr hud vid rumpan. Om du tvättar dig ofta och intensivt i underlivet kan det orsaka torrhetsklåda, särskilt om du använder tvål som är uttorkande. Det bästa du kan göra för underlivet är att använda dig av en mjuk och skonsam två. 

Hos MEDS finns ett stort urval av Intimtvålar att välja mellan. Köp din tvål här.

Ett vanligt tecken på hemorrojder är att du blöder från ändtarmen
Ett vanligt tecken på hemorrojder är att du blöder, det kan du upptäcka på toapappret du torkar dig med.

Hur kan man undvika klåda i rumpan

Det är svårt att undvika att aldrig någonsin drabbas av analklåda. Det eftersom hemorrojder är mycket vanligt hos den vuxna befolkningen och för att springmask smittar väldigt lätt. Du kan dock försöka undvika hemorrojder genom att undvika förstoppning, genom att motionera och inte krysta när du går på toaletten. För att undvika springmask gäller det att ha en god handhygien. Beror din klåda på torrhet bör du förstås tvätta dig med mer skonsamma produkter och smörja in dig med till exempel rapsolja eller ett receptfritt läkemedel som till exempel intimolja. 

Köp intimolja hos MEDS.

Klåda i rumpan
Analklåda är jobbigt och kan kännas svårt att prata om. Men det är vanligare än du tror.

Vad säger forskningen?

Det finns inte särskilt mycket forskning specifikt om klåda i rumpan. Det eftersom klåda i rumpan i sig inte är ett sjukdomstillstånd utan ett symptom på en sjukdom eller ett tillstånd.

Receptfria läkemedel

För att kunna behandla klåda i ändtarmen behöver du veta vad som orsakar klådan. Eftersom de flesta orsakerna till klåda är ofarliga kan du enkelt behandla dig med receptfria mediciner. Kom dock ihåg att kontakta vården om dina besvär inte förbättras.

Läkemedel vid hemorrojder

Om du har fått hemorrojder kan du köpa såväl salva som stolpiller att behandla dig med på apoteket. Exempel på sådana är Alcosanal, Sheriproct och Xyloproct. Ett tips som barnmorskor ofta rekommenderar är att använda kompresser med alsollösning på hemorrojder. Det eftersom alsollösning är klådstillande. Använd aldrig outspädd alsolsprit. Det finns även färdiga Multi-gyn gelkompresser som kan användas för att stilla klåda, ömhet och svullnad vid exempelvis hemorrojder.

Du hittar ett stort urval av receptfria läkemedel för hemorrojder hos MEDS. Köp här.

Receptfritt vid springmask

Har du upptäckt springmaskar, eller misstänker att du eller ditt barn har det, så finns tabletten Vanquin att köpa på apotek. Om du fortsatt har besvär i ändtarmen av springmask även efter en behandling bör du kontakta läkare för kraftfullare och längre behandling. Salva som används för hemorrojder är klådstillande och kan även användas för det här ändamålet, dock tar salvan inte bort springmaskarna.

Analklåda
Låt inte klådan förstöra stämningen. Köp receptfria läkemedel som hjälper mot besvären.

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »