Lider du av ledvärk?

Ledvärk

Ledvärk är inget man bara får för att man blir äldre, det är ganska vanligt att yngre människor också har det. Överbelastning är en mycket vanlig orsak, det är lätt att man kan överbelasta sig på jobbet eller i sin träning. Du har säkert varit med om att det känns tungt att kliva upp på morgonen, vilket ofta beror på just stelhet. 

 

Leder, muskler & värk – vad innebär det? 

Kroppen består av massor av olika leder. Det är lederna som göra att du kan röra på dina fingrar, ben, nacken och fötterna för att nämna några kroppsdelar. När du får ledvärk, har du ont i dina leder och det kan även kännas i musklerna. De blir ömma, varma och svullna. Det är en jobbig smärta du känner när du rör på dig. Oftast går dock ledvärken över av sig själv. 

Här kan du läsa mer om värk.

Orsaker till ledvärk här beskrivs de vanligaste 

Stel på morgonkvisten, ja känner du igen dig? Det är vi många som gör. Under tiden du sover minskar syretillförseln genom kroppen. Det upplever nervsystemet negativt och då blir smärtsensorerna mer lättirriterade. Eftersom vår kropp är skapt för att röra på sig så säger nervsystemet till när vi varit stilla allt för länge. När syre tillförs till musklerna vid rörelse, slappnar musklerna av. 

Åldersförändringar är också en väldigt vanlig orsak till ont i lederna. När vi blir äldre blir vi tyvärr skörare i kroppen vilket innebär att ledbrosket blir skörare och stelare. Brosket i leden blir tunnare och du kan få bristningar i brosket. Det kan göra att du får väldigt ont. Lederna blir också mer känsliga för belastning i.o.m. att brosket i leden blir tunnare.  

Överbelastning är en klassisk orsak till ledvärk. En tung arbetsdag med monotona rörelser kan leda till värk i lederna.  Nu är ju rörelse väldigt bra för lederna, men blir rörelsen för enformig belastar man leden alltför mycket. Det kan göra att din led blir öm och svullen.  

Stress och depression kan vara en orsak till att du får ont i leder och muskler. När du är stressad spänner du din kropp omedvetet. Detta kan då leda till ledvärk. 

Hos doktor.se hittar du mer information om stress och depression, samt hur du bokar ett besök för att få hjälp. 

Ledvärk
Vi har tipsen för hur du kan lindra din ledvärk.

Hur kan jag lindra min ledvärk? 

Träna/röra på dig är absolut det bästa du kan göra för att motverka din ledvärk. Personer som tränar regelbundet har mindre ont i lederna. Det är tydligt att träning/motion stärker musklerna och lederna och förhindrar dessutom övervikt.  

Har du svårt att ta tag i din träning? Den tröskeln kan vara väldigt hög och svår att komma över. Här ska du få några tips på hur du kan komma igång med din träning!  

  • Något som är vanlig är att man sätter för höga krav på sig själv, typ att springa 10 km flera gånger i veckan. Det kan bli alldeles för mycket om man är otränad. Därför ska du sätta realistiska mål. Börja med exempel vis med korta promenader eller lägg några minuter på att göra enkla övningar hemma. Hos gymgrossisten hittar du bra träningsredskap. 
  • Ett annat tips kan vara att skaffa dig en träningskompis. Har du misslyckats varje gång du har försökt komma igång, kanske du ska testa att skaffa dig en träningskompis att träna ihop med. Sätta upp några mål tillsammans, och peppa varanandra att komma iväg eller göra det övningar ni har kommit överens om att göra. 
  • Satsa på snygga träningskläder! Något som kan motivera en är att shoppa nya, snygga och funktionella träningskläder, som du kan känna dig bekväm i. Det kanske inte ärmotiverande att ta på sig sina gamla, slitna t-shirt och lösa joggingbyxor. Det hjälper dig att komma igång, om du känner dig bekväm och snygg! Köp snygga träningskläder hos Björn Borg!
  • Det finns jättebra tränings-appar du kan ladda hem på mobilen, där du kan lägga upp dina mål och ha en bra planering. Det finns även appar där du kan utmana dina vänner, kollegor eller släktingar. Du startar en tävling och bjuder in dom du vill utmana. Den som har varit flitigast på att träna under utsatt tid tar hem vinsten. Tävling är ju alltid roligt, då taggar man till! Trion är en superbra ny träningsapp. Egen PT i fickan är ett grymt sätt att komma igång!

Vid morgonstelhet ska du med mjuk rörelseträning mjuka upp kroppen innan du sätter igång med alla dina aktiviteter r dagen. En lättare variant av yoga är bra att börja och avsluta dagen med. Gör det till en vana, utför lätta, mjuka rörelser och kombinera det med lite stretching. kommer din kropp igång, blir uppvärmd och har bättre blodcirkulation redan från dagens start. 

 

Rörelse hjälper mot ledvärk
Träning stärker dina muskler och leder!

 Fet fisk, frukt och grönsaker är lösningen! 

Ur ett näringsperspektiv är det viktigt att inte ha brist på exempelvis D-vitamin, Omega-3 och C-vitamin om man lider av ledvärk. MSM visar sig hjälpa vid ledvärk. MSM är en naturlig källa till svavel som har flera funktioner i kroppen. Bland annat förekommer svavel i bindväv, så som leder och ligament.  

Har du behov av vitaminer? Köp dina vitaminer hos Bodystore.

Broccoli innehåller ett enzym som gör gott vid ledvärk. Fet fisk som lax, makrill och sardin innehåller mycket Omega-3 som hjälper mot stela leder. Omega-3 är en typ av omättat fett som kroppen inte kan producera, vi är därför beroende av att tillföra kroppen Omega-3. 

Hos HelloFresh hittar du en mängd goda, nyttiga recept baserade på bra livsmedel. 

C-vitaminrik frukt och grönt har en lindrande effekt vid ledvärk eftersom det bidrar till kollagenbildning. C-vitamin behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Apelsin, kiwi och röd paprika är C-vitaminrika exempel. Färsk ananas innehåller ämnet bromelain som minskar inflammation i kroppen.  

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »