muskelvärk

Muskelvärk

Sjuka muskler och muskelvärk beror oftast på att musklerna blivit överansträngda eller överbelastade. Du kanske har gjort nya rörelser eller ändrat träningsrutiner. För dig som inte tränat på ett tag kan första träningen på länge ge enorm smärta. Musklerna kan även bli sjuka av stress eller sjukdomar. Här hittar du information om olika tillstånd som kan orsaka muskelsmärta.  

Här kan du läsa mer om värk.

Träningsvärk och muskelvärk pga träning

De flesta av oss är bekanta med träningsvärk. Träningsvärken varierar stort och blir värre om du utför nya typer av rörelser eller träning som kroppen inte är van vid. Du får värre muskelvärk ifall du haft ett längre uppehåll i träningsrutinerna. När musklerna är ovana vid träning blir träningsvärken intensivare.  

Det intressanta med träningsvärk är att man inte lyckats hitta en anledning till vad det egentligen är. Det finns olika teorier. Det har spekulerats i att det är frågan om inflammation i musklerna, att musklerna svullnar, att dom fått små skador eller att mjölksyra ligger kvar och gör musklerna ömma. Ingen av dessa teorier har dock gått att bevisa. Nuförtiden har man andra teorier, som att muskelvärken skulle bero på att nervsystemet i muskeln blir känsligare när du tränar. Antagligen är sanningen en kombination av de olika teorierna. 

Träningsvärk skvallrar om trötta muskler

Om du tränar för hårt eller för ofta får musklerna inte den tid de behöver för återhämtning vilket kan göra att värken blir intensivare. Musklerna kanske försöker säga att vi inte ska belasta dem mer innan de fått återhämta sig. Träningsvärkens funktion är antagligen att skydda uttröttade muskler, men träningsvärken säger de facto inget om hur bra eller dålig din träning varit. Det kanske bara är frågan om att du gjort en övning som kroppen inte är van vid. Det är inte farligt att träna då du har träningsvärk, men du kanske skjuter fram återhämtningen. Antagligen är inte musklerna heller lika starka så länge som träningsvärken sitter i. Om du inte känner av någon träningsvärk efter träningen, är din kropp antagligen van vid belastningen. Om du däremot ökar på vikten eller ändrar träningsform kommer du säkert känna träningsvärk. 

Det bästa sättet att bli av med träningsvärken är att hålla sig igång. Ibland kan antiinflammatoriska värktabletter underlätta. Till exempel om du har träningsvärk i låren. Har du väldigt ont kan du börja spänna dig på ett sätt som gör att du rör dig konstigt. 

Här kan du köpa antiinflammatorisk värkmedicin.

träningsvärk
Träningsvärk är den vanligaste typen av muskelsmärta.

Muskelvärk vid influensa

Vid vissa typer av förkylningar och influensa kan värk i kropp och muskler uppstå. Orsaken till att musklerna känns ömma vid influensa är att inflammationen från influensaviruset attackerar kroppens celler. Värken försvinner oftast i samband med att förkylningen går över, oftast efter ett par dagar eller någon vecka. Det bästa du kan göra då du har muskelvärk p.g.a. förkylning eller influensa är att vila, undvika träning, värma dig och ta antiinflammatorisk värkmedicin. Värme kan hjälpa eftersom det ökar på blodflödet till vävnaden och på så sätt ökar syresättningen, inflammationen minskar och framkallar en känsla av avkoppling. 

Värmekuddar köper du här.

Stress ökar spänningar i musklerna 

Långvarig stress kan göra att du går omkring och spänner dig omedvetet. Det kan leda till smärta och spänningar som framkallar värk. Kronisk stress kan göra att musklerna är spända nästan hela tiden och det i sin tur kan leda till smärta, huvudvärk och spänningar i axlar och nacke. Om en reaktion på stress är att du trappar ned på träning och fysisk aktivitet kan det leda till att musklerna krymper. Och då är även sannolikheten att du blir av med muskelvärken betydligt mindre.  

muskelvärk

Fibromyalgi  

Fibromyalgi är en rätt vanlig sjukdom som orsakar smärta i kroppen, gör dig känslig för beröring och ger svår trötthet och sömnproblem. Smärtan och de ömma områdena på kroppen kan flytta sig från ett område till ett annat. Kvinnor drabbas oftare än män och det är väldigt vanligt att personer med reumatiska sjukdomar även lider av fibromyalgi. Det finns inga egentliga botemedel, men dock vissa mediciner som kan hjälpa.   

Fibromyalgi gör dig mer känslig för smärta och smärtan i musklerna är mer utbredd än när du har muskelsmärta p.g.a. belastning. De som lider av sjukdom får ofta stela muskler och domningar. Det är svårt att gå i trappor och att lyfta och bära tunga saker. Fibromyalgi är ofta förknippat med andra symtom som vissa magproblem och kan göra att du känner dig torr i munnen och behöver kissa oftare. Om du misstänker att du lider av fibromyalgi bör du uppsöka läkare.

Infektioner som kan ge muskelvärk 

Som sagt, alla infektioner, som förkylningar och influensa, som sätter sig på andningsvägarna kan ge muskelvärk. Men även andra infektioner som borrelios och malaria kan ge muskelvärk. Borreliabakterien kan sätta sig i lederna och vanliga symtom i dessa fall är att du får ont i leder och muskler och att värken flyttar sig i kroppen. Infektionen kan även orsaka borreliaartrit som är en ledinflammation som gör att olika leder i kroppen sväller upp. 

Misstänker du att du har Borrelia? Här kan du testa dig hemma. 

Autoimmuna sjukdomar som kan ge muskelvärk 

Myositis  

Myositis är ett tillstånd när en eller flera muskler har blivit förkalkade och börjat nybilda ben. Detta upptäcks vid röntgen och kan uppstå efter skada på muskel, en närliggande benhinna alternativt efter en långvarig inflammation och det tar ofta år innan sjukdomen är helt utvecklad. De drabbade musklerna är ömma och du känner smärta och har utöver det en försämrad funktion i muskeln. Behandlingen beror på hur långt gången tillståndet är. Oftast behövs behandling med ortoped och sjukgymnast men i vissa fall är en operation nödvändig. 

SLE kan ge muskelsmärta 

SLE är en kronisk inflammatorisk reumatisk sjukdom. Bakomliggande orsaker till sjukdomen är ärftlighet, rökning och vissa läkemedel. Sjukdomen gör att leder, huden, blodet och njurarna blir inflammerade. I vissa fall drabbas även nervsystemet, lungor och hjärta. Symtom till sjukdomen är oftast trötthet, feber och viktminskning och smärta i leder och muskler. Du kan även få utslag och bli känslig för sol, tappa hår och få olika inflammationer i kroppen och i värsta fall en blodpropp. Värken i musklerna när du lider av SLE är oftast värst på morgonen eller efter en stunds stillasittande. Värken varierar beroende på hur aktiv sjukdomen är. Det finns egentligen inget du kan göra för att behandla SLE. Dock kan du öka D-vitaminintaget och se till att du får i dig tillräcklig mycket kalk. En hälsosam livsstil, motion och allsidig kost kan vara bra tips för att inte förvärra tillståndet. 

Här kan köpa de bästa D-vitamintillskotten.

ansträngda muskler

Andra orsaker till muskelvärk 

Hypotyreos 

Sköldkörtelhormonet kontrollerar kroppens energianvändning och påverkar därför nästan alla organsystem och funktionerna saktar ner. Om du lider av någon form av sköldkörtelproblem får du muskelvärk.  

Kronisk trötthet 

Personer som lider av kronisk trötthet upplever ofta även smärta i leder och muskler. 

Brist på mineraler 

Brist på mineraler som kalcium, magnesium, kalium och natrium kan leda till smärta i musklerna. Alla dessa mineraler är nödvändiga för att cellerna och musklerna ska fungera normalt. Brister kan orsaka smärta, sammandragningar, kramper och en känsla av svaghet. Kolla gärna upp dina värden för att se ifall du lider av någon brist.  

Köp dina kosttillskott hos BodyStore.  

Statiner  

Statinmedicin används för att hålla kolesterolnivåerna låga för att minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Vissa människor upplever dock att de får värk i muskler och leder av medicinerna. 

Perifera artärsjukdomar  

Perifera artärsjukdomar är fettblockeringar i kärlen som transporterar blod från hjärtat till benen. När sådana uppstår kan du känna smärta, värk eller kramper när du går. Smärtan kan kännas i höfter, lår och vader.  

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »