Skonsam träning

Skonsam träning och träningsredskap

Vilken typ av träning är skonsam för kroppen?

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.  

De mest skonsamma träningsformerna

Yoga, simning, vattenträning och lätt jogging kan vara bra alternativ som är skonsamma för leder och ligament. Stavgång och raska promenader är andra alternativ som kan fungera. Även skidning och cykling kan vara bra om musklerna är trötta och överansträngda. Uppvärmning är a och o för att inte belasta kroppen mer än nödvändigt. Den som styrketränar ska försöka hålla passen korta och inte belasta kroppen med för tunga vikter. Kombinerar man styrka och kondition ska man helst lägga passen på olika dagar. Stretchning är oerhört viktigt, oavsett vad och hur du tränar. 

Skonsam träning och träningsredskap

Träningsformer och träningsredskap för skonsam träning

Förutom yoga, simning och andra typer av vattenträning finns det en hel del träning du kan göra hemma utan att belasta musklerna på fel sätt.  

Yogamattan  – ett måste för hemmaträning

Hur kunde man någonsin leva utan yogamattan? Med yogamattan kan du göra alla typer av övningar med den egna kroppsvikten som motstånd. Oavsett om du vill göra några muskelövningar på egenhand, är med på gymmets onlinepass eller om du kollar in Yogis på Youtube är mattan etmåste. Det finns tusentals olika varianter och övningar som är skonsamma för kroppen och en massa träningsappar som kan hjälpa dig på traven. Yogamattan är en klockren investering. Köp flera och träna tillsammans hela familjen. Bara att rulla ihop och lägga undan efter passet! 

Vi älskar det stora utbudet av snygga Yogamattor hos Gymgrossisten. Här finns allt från enkla svarta mattor till vackra mönstrade mattor. I alla olika färger. Casalls korkmatta är en personlig favorit!

Casall korkmatta gymgrossisten
En av våra favoriter är Casalls snygga korkmatta. Du hittar den hos Gymgrossisten. Lånad bild från gymgrossisten.se

Gummiband – ett utmärkt träningsredskap

Ett väldigt bra träningsredskap att ha hemma är gummibandet. Det finns otaliga övningar som är skonsamma för kroppen och som du lätt kan göra med gummiband. Fäst gummibandet i ett dörrhandtag, i kapphängaren eller i trappräcket och skapa ditt eget hemmagym! Du kan köpa gummiband med olika motstånd för att variera träningen och ha möjlighet att byta till tyngre motstånd då du blir starkare. En klar fördel med gummibanden är att de är så smidiga att stuva undan när man tränat klart. Väger inget och tar ingen plats. 

Hos Bodystore.se hittar ni ett stort utbud med alla typer av gummiband för hemmaträning. 

Gummiband för träning
Gummiband är ett utmärkt träningsredskap. Du hittar dina favoriter hos Bodystore.se

Utveckla bålstyrka och balans med floor sliders

S.k. floor sliders är ett utmärkt och bekvämt redskap att ha hemma för att utveckla kroppskontroll och bygga styrka. När du tränar med floor sliders aktiverar du bålen i nästan alla övningar. På så sätt hjälper floor sliders dig att bygga upp en stark bålmuskulatur. De lätta, platta cirklarna är perfekta att ha i väskan och kan användas i många typer av övningar. Med hjälp av sliders utvecklar du inte bara bålstyrka, utan även flexibilitet och uthållighet. Du utvecklar balansen medan du tränar. Det funkar faktiskt även att använda små handdukar eller liknande, om du inte vill eller kan investera i sliders. Oavsett så är detta en kul variation för dig som gjort mountainclimbers och plankjacks till förbannelse. Med sliders blir det en helt ny känsla i rörelserna och en betydligt större utmaning för bålen. 

Floor sliders
Floor sliders finns att köpa i välsorterade sportaffärer.

Foam roller mjukar upp musklerna

En foam roller är ett perfekt redskap för att mjuka upp muskler och förbättra rörlighet. Foam rollern kan hjälpa dig lindra stelhet, smärta och skador. Den är cylinderformad och finns i olika färg, form och hårdhet. Foam rollern används i samband med stretchning, du lägger benet, rumpan eller annat område som behöver mjukas upp på rollern och rullar fram och tillbaka för att mjuka upp muskeln. Om du är väldigt stel kan det vara rätt smärtsamt, så börja försiktigt! Det kan vara bra att ha en yogamatta under eftersom du behöver ha armbågar, knän o.s.v. i golvet då du rullar av och an på rollern. 

Hos Gymgrossisten hittar du ett stort utbud av foam rollers – i olika utformning, storlek och hårdhet.

Massageboll – Trigger massage ball

Här är tanken, precis som med foam rollern, att mjuka upp musklerna. Fördelen med den lilla bollen är att du kommer åt muskler som är svåråtkomliga med bara dina egna händer eller med en foam roller. Massagebollen tar nästan ingen plats, och du kan ta med den vart som helst. Till och med sitta på bollen medan du jobbar! I början kan en trigger massage ball göra rätt ont, därför kan det vara bra att börja med en mjuk foam roller innan du övergår till massagebollen. 

Gymgrossisten har ett helt gäng trigger balls att välja mellan. Se mer här!

Foam rollern kommer åt muskler du inte når på egenhand. Köp denna från gymgrossisten.se Bild: Gymgrossisten.
Trigger massage ball
Hos Gymgrossisten finns ett stort utbud av massagebollar.Bland annat denna. Bild: Gymgrossisten.

Aktivitetsklockan hjälper dig hålla koll på aktivitetsnivåerna

En aktivitetsklocka låter kanske lite avancerat för en person som inte tränar så ofta. Fördelen med en sådan är dock att du kan följa upp att du verkligen rör på dig så mycket som du borde för att må bra. Klockan mäter steg och daglig aktivitet, vilket gör att du får koll på hur mycket du har rört dig varje dag. I vissa klockor finns även inbyggda träningsprogram, som kanske kan hjälpa dig på traven om du har svårt att hitta motivationen till att träna. Genom att ha koll på hur mycket energi du gör av med får du även en bättre insikt i hur stort ditt energiintag ska vara för att du ska må bra. Aktivitetsklockor finns i alla olika prisklasser och med olika funktioner beroende på behov.

Tänk noggrant genom vad exakt du är ute efter innan du köper. Vissa föredrar träningsklockor med pulsmätare i handleden, medan andra vill ha mer exakt mätning och köpa ett pulsband som komplement. 

Hos NetonNet hittar du ett stort utbud av bland annat Garmins klockor till riktigt bra priser. 

Träningsapp – din egen PT i fickan

Nej, en träningsapp är inte riktigt samma sak som en egen PT. Det är inte en person som du måste stå till svars för. Men däremot är det ett mycket bra sätt att komma igång med träningen. De flesta appar har olika program beroende på hur vältränad du är idag. Du kan välja ett program som passar dig, med de träningsredskap du har hemma. I flera appar finns olika typer av program som gör det möjligt för dig att utvecklas och påbörja din hälsoresa. De flesta betalappar har även rekommendationer för kost och innehåller recept och tips. Precis som träningsklockor finns det appar i alla prisklasser. Många gratisappar är riktigt bra, men när man kommit en bit på vägen och verkligen är målmedveten i sin träning är ofta betalapparna lite bättre, eftersom de innehåller fler program och fler nivåer.

Ett nytt tillskott bland träningsappar är TRION. Här ingår en 14-dagars gratis tesperiod.

Lycka till med träningen! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »