Huvudlöss

Allt du behöver veta om huvudlöss

Prata om huvudlöss och det börjar direkt klia på kroppen. Fy vilka otrevliga små djur. Men hur känns det om man drabbas? Vilka är varningssignalerna? Hur ska jag få bort dem? Det ska vi gå igenom här.  

Hur ser löss ut?

Löss kan ses med blotta ögat. De kan bli mellan 2-3 mm. långa och vara gråa, bruna, svarta eller röda i färgen. Ibland kan det vara lättare att se lusägg (gnetter) i stället för själva lusen. Lusäggen sitter fast på hårstrået nära hårbotten. Lusägg som innehåller den blivande lusen är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala, ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt.

Huvudlöss

Hur kontrollerar jag om jag har löss?

  1. Håll dig över handfatet, i badkaret eller över ett annat vitt underlag
  2. Kamma igenom hela håret med en luskam i metall, hela vägen från hårbotten till hårtopparna
  3. Stryk av kammen mot ett ark vitt hushållspapper efter varje kamning, då ser du direkt lössen

Om du har tjockt, lockigt eller krulligt hår kan det behövas en grövre kam eller fingrarna för att gå igenom håret.

Ofta kan du känna att det kliar i hårbotten när du har huvudlöss. Det beror på att du är känslig mot lusens saliv. Klådan kommer dock först 4-6 veckor efter att du smittats. Vilket innebär att du kan ha hunnit smitta många innan du ens upptäckt att du har löss. Klådan kommer snabbare om du blir smittad igen, redan efter några dygn.

Kliande hårbotten kan även bero på att din hårbotten är torr – testa ett schampoo för torr hårbotten för att bli av med klådan.

Vad gör jag om jag har löss?

Löss är relativt enkelt att behandla, det enda man egentligen behöver är en luskam och ett bra avlusningsmedel i form av schampo, spray eller lösning. Följer man instruktionerna noga blir man oftast lusfri direkt. När behandlingen har avslutats kamma igenom håret med luskammen. Kamma och undersök håret nästa dag för att se om det finns levande löss kvar och behandla i så fall genast igen. Oavsett vilket medel du använder ska du upprepa behandlingen en vecka senare då eventuella ägg som klarat sig kläckts.

De luskammar som följer med i förpackningen är inte alltid av bästa kvalitet. För att hålla lössen borta från barnen rekommenderar vi därför att du köper en bra luskam. Här är våra två absoluta favoriter. Det finns givetvis billigare varianter, men de är helt enkelt inte lika bra som dessa:

  1. Nitfree – traditionell men supereffektiv luskam! Köp den hos MEDS.
  2. Elektrisk luskam från Beurer – skakar till när lus påträffas. Lite dyrare, men supersmidig! 

barn och huvudlöss
Det är mycket vanligt att barnen får med sig lössen från förskolan eller skolan.

Hur sprids lössen?

Huvudlössen sprids genom kontakt hår mot hår. Huvudlusen suger blod tre gånger per dygn för sin överlevnad. En huvudlus som hamnat utanför hårbotten överlever därför i högst ett dygn och har då inte förmåga att på nytt slå sig ned i någons huvudhår.

Vem som helst kan få huvudlöss. Det har ingenting med hygien att göra. Huvudlössen lever av människors blod, men sprider inga sjukdomar. De förflyttar sig genom att klättra på hårstrån. Hårstråna behöver vara minst tre centimeter för att lössen ska trivas. Lössen kan inte flyga eller hoppa.

Lössen kan möjligtvis spridas från hår i kammar och borstar, som därför bör rengöras. Dela heller inte huvudbonader med någon annan då detta kan vara en möjlig smittväg.

I och med att löss som hamnat utanför håret inte överlever någon längre tid finns det inget egentligt behov av att rengöra lakan, handdukar eller leksaker. Överdriven städning är inte nödvändigt!

Skolor och dagis hör till de platser där huvudlöss trivs som allra bäst. När barnen väl blir smittade smittas resten av familjen ofta snabbt och det är därför viktigt att alla familjemedlemmar undersöks, och om de har löss behandlas samtidigt. Efter lusbehandlingen går det bra att gå till skola och förskola men huvudkontakt med andra bör undvikas första veckan.

Bästa lusmedlen?

Lusmedel är inte särskilt kul och gör kanske inte underverk för hårets kvalitet. Men det finns sämre och bättre alternativ även här: 

Finns det förebyggnade medel för löss?

Ja det finns medel framtagna i förebyggande syfte, men Läkemedelsverket rekommenderar inte någon av de förebyggande sprayer och andra produkter som finns på marknaden.

Vill du köpa hem förebyggande lusmedel hittar du det här.

Det finns även hårsnoddar som sägs förebygga löss. Du hittar dem här!

Tips!

  • Leta efter löss innan skolstart – allra helst efter sommarlovet!
  • Informera omgivningen om du hittat löss.
  • Behandla med lusmedel så fort du hittat levande löss.
  • Fortsätt kamma igenom håret noggrant upp till två veckor efter behandling.
barn och huvudlöss

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »