Hur du botar din huvudvärk utan piller

Så kan du bota din huvudvärk utan piller

Alla får ont i huvudet ibland. Har du missat att få i dig tillräckligt med vatten en varm sommardag kan det lätt leda till huvudvärk. Det är oftast ofarligt och går över av sig själv. Värken kan bero på smärtkänsliga nerver och muskler. Även spänningar runt ansikte, käkled och nacke kan leda till huvudvärk. Som tur är finns enkla knep att ta till för att bota huvudvärken – utan att behöva knapra piller. 

Här kan du läsa mer om värk.

Här får du 9 tips och råd på hur du botar din huvudvärk utan piller 

1. Drick och ät 

Har du vätskebrist eller låg blodsockernivå kan det lätt leda till huvudvärk. Vet du om att det kan vara orsaken kan pinan vara över på bara några minuter – drick ett glas vatten eller ta ett mellanmål så kan huvudvärken försvinna ganska fort. Är du på språng, kan du alltid ha med dig en vattenflaska och något tilltugg i väskan. Detta kan vara lätt att glömma, men försök att göra det till en rutin. Hos Gymgrossisten hittar du goda bars & snacks som du enkelt kan ta med. 

2. Ta en kopp kaffe

Kommer huvudvärken krypande under dagen kan det vara tecken på koffeinbrist. Missade du kanske morgonkaffet?. Brygg en kopp på studs så har du kanske löst problemet! 

3. Rör på dig

Spända muskler ger sämre blodcirkulation och det kan leda till huvudvärk. Har du ett stillasittande jobb är det viktigt att ha rutin på att kontinuerligt resa på sig och röra på sigGör små enkla rörelser för att få igång blodcirkulationen. Även vardagsmotion som att gå i trappor, ta en promenad eller cykla till jobbet är tips för att förebygga huvudvärk. Behöver du lite träningsredskap till dit hemmagymIn och kika hos gymgrossisten. 

4. Få i dig vitaminer

Att du får i dig tillräckligt med vitaminer kan minska huvudvärk och även migrän om du lider av det. Några vitaminer som kan hjälpa mot din huvudvärk är B6, B12 , folsyra, C-vitamin och magnesium. Hos Bodystore kan du enkelt beställa hem. 

Vill du veta mer om vitaminer, läs här.  

5. Undvik socker

I längden kan ett för högt sockerintag orsaka huvudvärk. Du kan därför testa att dra ner på mängden en aning om du känner att du äter för mycket. Likväl kan lägre sockernivåer hos en högkonsumerande person i början ge motsatt effekt och i stället ge huvudvärk. Den är däremot bara tillfällig. Härda ut! 

6. Lägg undan skärmarna

Sitter du mycket med mobilen eller framför TV:n? Försök att gå ifrån en stund. Ljuset från de olika skärmarna förvärrar lätt huvudvärken och kan även vara källan till den. 

7. Slappna av

Lättare sagt än gjort många gånger. Men tror du att huvudvärken är stressrelaterad är avkoppling antagligen den enda vägen. Stress kan leda till utvidgning av blodkärl i hjärnan och därmed utlösa migrän hos vissa personer. För att förebygga och lindra detta är ett knep att andas djupt och långsamt samt slappna av i axlar, skuldror och käkar. Det kan göra dina muskler mindre spända. Yogaövningar kan vara en bra syssla att göra hemma om man känner att stressen tar över. 

8. Massera

Ofta är det spänningar i nacke och axlar som ligger bakom värken. Har du möjlighet att besöka en massör eller kan någon i din närhet vara villig att ge dig en omgångså kan det de förebygga huvudvärk och lindra den.  

9. Kontrollera synen 

Huvudvärk kan bero på att du har en synnedsättning du inte vet om. Om du har nedsatt syn och inte gör något åt den går du ofta runt och kisar och anstränger ögonen. Anspänningen kan vara en bidragande orsak till spänningshuvudvärk.

Massage mot huvudvärk
Ofta är det spänningar i nacke och axlar som ligger bakom värken. Låt någon massera dig!
Krydda bort din huvudvärk 

Det finns lite olika kryddor som kan hjälpa mot din huvudvärk. Kummin, paprika och gurkmeja. Dessa kryddor används mycket i Indiskmat. De innehåller stora mängder salicylsyra. Det låter kanske inte direkt som något som kan ingå i en kur, men enligt skotsk forskning innehåller de tre kryddorna så stora mängder salicylsyra att de fungerar lika effektivt som flera smärtstillande medel och kanske ännu bättre än vanliga huvudvärkstabletter som till exempel aspirin. Salicylsyra har en antiinflammatorisk effekt och kan därför ha en effekt på din huvudvärk. 

Olika typer av huvudvärk 

Spänningshuvudvärk och migrän är de två vanligaste typerna av huvudvärk vi drabbas avAndra typer av huvudvärk som kan nämnas är; huvudvärk vid sjukdom, vid psykisk ohälsa eller huvudvärk orsakad av läkemedel. Vet man om att man lider av en svårare huvudvärk kanske inte tipsen ovan hjälper. Då är det något man r ta vidare hos en läkare. 

Tips och råd vid migränattack 

Migrän är en mer kraftig huvudvärk. Värken blir värre när du anstränger dig fysiskt och när du rör på huvudet. Det är vanligt att samtidigt må illa och bli extra känslig för ljud och ljus.  

Vid migränattack hjälper det ofta att gå och lägga sig och vila i ett mörkt rum. Om man somnar går värken oftast över snabbt. Ibland kan det hjälpa att lägga en kall handduk över tinningarna. 

Om du tror att du har migrän kan det vara bra att utvärdera det. Det kan du enkelt göra hos Doktor.se 

Vila i mörkt rum om du får migränattack
Vid migränattack hjälper det ofta att gå och lägga sig och vila i ett mörkt rum!

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »