mensvärk

Mensvärk eller dysmenorré

Mensvärk, eller dysmenorré som det heter på finspråk, är något som de flesta kvinnor känner av så gott som varje månad. Den påverkar vår vardag negativt med en smärta i nedre delen av magen. Det är en molande värk som även kan kännas i nedre rygg och stråla ner i ljumskarna. Vissa blir även illamående och får kräkningar eller diarré. Några utav oss har återkommande mensvärk och vissa har det inte alls vissa månader. Mensvärken kommer oftast i samband med eller några dagar innan mensen ska börja, som en varning för vad som komma skall. 

Här kan du läsa mer om vanliga magproblem.

Mensvärk – vad är det?

Mellan två menstruationer bildas en slemhinna i livmodern. När ägglossningen drar igång blir slemhinnan tjockare. Den blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Sker ingen befruktning måste livmodern göra sig av med slemhinnan. Och på så vis drar livmodern ihop sig och stöter ut slemhinnan med blod som kommer från såret där slemhinnan har suttit. 

Varför får man mensvärk? 

Livmodern är en muskel som består av många nerver. När muskeln börjar jobba och stöter ut slemhinnan kan det leda till kramper. Livmodern är en stor muskel och får man ordentliga kramper kan det även kännas i ryggen, ljumskarna och låren. 

Varför vissa kvinnor har mer ont än andra är inget man lyckats hitta ett svar på. Men det finns ett par kända faktorer som är förknippade med intensiv mensvärk, exempelvis: 

  • Om du är under 20 år
  • Om du precis fått din mens för första gången
  • Har kraftigt blodflöde 
  • Tiden efter första förlossning 
  • Godartade knölar eller utväxter i livmodern 
  • Endometrios (onormal tillväxt av livmodervävnad) 
  • Användning av vissa preventivmedel 

Symtom vid mensvärk: 

  • Värken kan göra att du känner dig yr, svimfärdig och även göra dig kallsvettig 
  • Du kan känna illamående och trötthet 
  • Dov och molande värk i nedre delen av mage, rygg och ljumskar. 
  • När mensen har börjat kan du få diarré. Det beror på att du har höga halter av hormonet prostaglandin i kroppen. 
mensvärk
Mensvärk

Hur kan du lindra mensvärken? 

Det finns lite olika sätt att lindra mensvärk. Dagen innan och första dagen/dagarna kan mensvärken kännas som värst. Då kan receptfria smärtstillande läkemedel hjälpa.  

Läkemedel som kan lindra mensvärk

Läkemedel som innehåller ibuprofen eller naproxen lindrar mensvärk bäst. Om du inte kan använda läkemedel som innehåller ibuprofen eller naproxen kan du använda dig av paracetamol. 

Köp värkmedicin för mensvärk här.

För många är även P-piller ett bra sätt att lindra smärtan vid mensvärk. Även sex kan hjälpa mot mensvärken iom att orgasm gör att livmodern slappnar av och således lindrar värken. 

Värme och rörelse lindrar värken

Värme kan hjälpa mot mensvärk. Värmen gör att musklerna slappnar av och då gör det mindre ont. Lägg något varmt på magen eller rygg. Vetekudde är en bra grej att ha hemma, har du inte det funkar även en varmvattenflaska.

Här hittar du härliga vetekuddar som kan hjälpa dig.

Rörelse under mensen kan lindra värken. När du rör på dig ökar blodgenomströmningen och får då livmodern att slappna av. Det gör att smärtan minskar och förebygger nya kramper. När du tränar utsöndras även endorfiner (kroppens egna smärtstillande medel) som kan ge en effekt till mindre smärta. 

Massage kan hjälpa. Precis som att du masserar din krampande fot kan du massera din krampande mage. Om man använder sig av oljor byggs även mer värme upp, vilket gör att livmodern slappnar av.  

Kostförändringar som kan minska smärtan vid mensvärk

Kostförändringar kan lindra mensvärkenFör vissa människor kan en förändrad diet göra underverk för mensvärken. Det finns människor som upplever sig ha mindre värk då de slutar med inflammationsdrivande kost och till exempel avstår från gluten, socker, mjölkprodukter eller koffein. Det är givetvis en stor förändring att göra, men något som kan ha en inverkan på din mensvärk. 

Extrem mensvärk kan vara endometrios

Om du lider av en fruktansvärd mensvärk kan det vara Endometrios. Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen, främst på organ i buken. När dessa endometriosceller börjar växa, orsakar de inflammationer inne i buken vilket i sin tur kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar. 

tamponger

Mensen och mensvärken förändras med tiden 

Klimakteriet 

Klimakteriet kan röra upp många känslor både negativt och positivt. För vissa känns det svårt att inte längre kunna få barn och att livet har gått in i en ny fas. Tvärtom kan det vara för andra kvinnor som slipper en jobbig mens och PMS-besvär. 

Klimakteriet inleds oftast med att mensen förändras och inträffar vanligtvis när du har passerat 45 årsåldern. Under klimakteriet minskar halterna av progesteron (gulkroppshormonet) och östrogenI och med det upphör mensen.  

Efter en graviditet 

Efter graviditeten upplever många kvinnor att deras mens/mensvärk blir värre. Men det finns inga vetenskapliga studier som tyder på att graviditeten påverkar menscykeln. Däremot kan det ha med åldern att göra. Många skaffar barn eller har små barn mellan 30-40 årsåldern. Det blir svårt att hinna med att prioritera sig själv under dessa tider. Men som vi har nämnt innan i artikeln, har motion en stor betydelse för välmående och kan motverka smärtan.

Tiden efter en graviditet innebär ofta dåligt med sömn och stresspåslag i vardagen. Kroppen utlöser då stresshormonet kortisol vilket påverkar hur din hypofys fungerar. Hypofysen reglerar hormoner vilka kan ha stor effekt på din menscykel. Det kan bl.a. resultera i att mensen inte kommer när den ska, och på grund av att hormoner är i obalans kan mensen även vara mer smärtsam eller vara längre än normalt när den väl kommer.

PMS eller PMSD

PMS eller PMSD är något som är mycket vanligt hos oss kvinnor. Vi får humörsvängningar, det är som en hormonell berg- och dalbana. Detta får vi under tiden vi har ägglossning och påverkar oss olika såklart. Det finns en svårare form av detta som heter PMSD, symtomen då kan likna en depression eller ångestsjukdom. 

Cleanmarine är ett kosttillskott som kan lindra besvären vid PMS. Läs mer och köp Cleanmarine här.

menskopp
Köp din menskopp här.

Mensskydd 

Det finns ju så mycket olika mensskydd där ute  marknaden. Om du precis har fått mens kan det vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda. För att hitta något som passar just dig får du prova dig fram. 

De vanligaste mensskydden är tampong, binda och trosskydd. Dessa kan du köpa i de flesta mataffärer, kiosker och apotek. 

Menskopp – Ett ypperligt alternativ till tamponger

Det finns även något som heter menskopp. Menskoppen tillverkas i mjukt gummi eller silikon. Det är en liten kopp med en liten pinne eller ring längst ner. Koppen samlar upp blodet så det inte rinner ut. Det får plats mer blod i en menskopp än i bindor och tamponger. Det finns olika storlekar på menskoppen, så att den säkert ska sitta bra. Du kan köpa menskopp på apotek, hälsokostbutiker och på nätet. 

Här hittar du ett stort urval av menskoppar.

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »