Det omtalade kosttillskottet Zink
I och med Coronaviruset har zink varit ett omtalat kosttillskott. Visste ni att Donald Trump fick en kur på D-vitamin och zink av läkarna när han insjuknade i Covid-19? Att en så gammal president tillfrisknade så pass snabbt kan kanske ha haft med dessa viktiga vitaminer och mineraler att göra? Vi ska ta oss en djupare titt på hur zink hjälper immunförsvaret.
Vad är zink?
Zink är en mineral och fungerar som ett viktigt spårelement för flera olika funktioner i vår kropp. Ämnet bidrar bland annat till ett fungerande immunförsvar. Antagligen är det därför man valt just detta preparat för att minska riskerna för Covid-19.
Det finns flera olika zinkpreparat. Bilderna vi visar är några av våra favoriter.
Zinks roll för immunförsvaret:
T-lymfocyterna, som tillhör vårt adaptiva immunförsvar, känner igen vissa specifika patogener (smittämnen).
T-lymfocyter är väldigt viktigt när det kommer till vårt immunförsvar. Det tar ca en vecka för dem att utvecklas efter att man fått en infektion av en specifik patogen. T-lymfocyterna kallas just T, för att de mognar i Thymus (brässen, på svenska). Här har zink en betydande roll, då zink krävs i Thymus så att den inte skrumpnar ihop. Thymus förminskas med åldern och det är en av orsakerna till att äldre människor har ett sämre immunförsvar än yngre människor. Därför är det viktigt att äta zink som kosttillskott, för att behålla Thymus i rätt storlek, och på så sätt förhindra att den förminskas när man blir äldre. Zink är med andra ord ett viktigt kosttillskott för äldre människor.
Flera viktiga betydelser av zink:
Det finns även andra intressanta egenskaper hos zink. Den är väldigt viktigt när det kommer till mäns fertilitet. Män som är sexuellt aktiva lider ofta av zinkbrist, eftersom zinkdepåerna minskar och blir lägre vid erotisk tillvaro och utlösning.
Zink ingår i flera hundra typer av enzymer, som har stor betydelse för funktionerna i våra celler i kroppen. Hela kroppen är uppbyggd av celler, så ni kan tänka er hur viktigt det är att inte lida av zinkbrist.
Den är även viktigt för mörkerseende då zink ingår i enzymet som omvandlar A-vitamin (retinol) till retinal, så att vi kan se i svagare ljus.
Hur får vi i oss zink naturligt?
I Sverige har vi normalt ett bra näringsintag, förutsatt att vi äter allsidigt. Kött, mejeriprodukter och inälvsmat är bra källor till zink. Upptaget av zink underlättas av animaliska proteiner. Även musslor och nötter är rika på zink.
Den som bara äter vegetarisk mat bör dock vara lite mer observant på sitt matintag eftersom zink då absorberas lite sämre av kroppen. Fullkornsprodukter och surdegsbröd är lämpligt att komplettera med eftersom det är bra zink-källor.
Hur vet du att du lider av zinkbrist?
Några tecken på zinkbrist är försämrad sårläkning, försenad pubertet hos barn/unga, sämre immunförsvar och dåligt mörkerseende. Munsår och blåsor är vanligt vid triggat immunförsvar, därför kan även zink hjälpa mot besvär i munnen.
Läkaren Ananda Prasad (f. 1928) har under sitt yrkesliv specialiserat sig på den roll Zink har i människans ämnesomsättning. I slutet av mars 2020 insjuknade Prasad och hans fru i Covid-19. De valde att självordinera sig med zink och kinin, och båda klarade sig bra trots att de var över 80 år.
Vitiligo, ett tillstånd där huden har många vita fläckar, kan också tyda på zinkbrist. Dock är relationen mellan zink och koppar samt vitamin B12, folsyra och C-vitamin viktiga i behandlingen av vitiligo. Vill du veta mer om andra kosttillskott? Läs mer här.
Kan man överdosera zink?
Ifall man överdoserat zink kan problem som mag- och tarmstörningar uppstå. Det kan också leda till huvudvärk, energibrist och trötthet. Zinköverskott leder också till kopparbrist, eftersom koppar och zink är antagonister. För mycket koppar i sin tur kan leda till zinkbrist, så det är viktigt att ha en balans mellan koppar- och zinkintag i kroppen.
Text: Sara Nöjd, Lifestyle Holistica
Sara Nöjd driver Lifestyle Holistica och är utbildad Holistisk Hälso- & Livsstilsterapeut.