IBS

Vad är IBS och hur kan jag lindra IBS-symtom?

IBS är en förkortning av irritable bowelsyndrome, och betyder lättretbar eller överkänslig tarm. Fenomenet kallas ibland även för colon irritable eller för funktionella tarmbesvär. De vanligaste symtomen är uppblåst mage, diarré, förstoppning, gaser och magknip. Kvinnor drabbas oftare än män och IBS är, de facto, en av världens vanligaste sjukdomar. Var tionde person som har någon form av symtom kan härledas till IBS.  

Oftast märker man av IBS vid 30-års ålder, men problemen kan även börja tidigare eller senare. Även om sjukdomen är väldigt utbredd saknas det kunskap kring åkomman. Traditionellt har många av de som lidit av sjukdomen fått stämpeln hypokondriker, eftersom det inte syns i kroppen att du har IBS. Det finns inga laboratorietester som kan fastställa diagnosen och heller inga synliga förändringar på tarmen.

Hur vet jag om jag lider av IBS? 

För att du ska få diagnosen IBS måste du ha haft problem med magen under en längre tid. Problemen ska ha varat minst sex månader, och du ska ha känt av magproblemen minst tre gånger per vecka under denna tid. IBS kan ofta vara värre ett tag för att sedan lugna sig och så återkomma och förvärras. Om du har IBS har du ofta ont i magen. Du lider av oregelbunden mag- och tarmfunktion. Kanske har du diarré lika ofta som du är förstoppad och växla mellan dessa lägen. Vanligt är även uppblåst mage, gaser och magont som oftast går över då du varit på toaletten. 

För att ta reda på om du lider av IBS bör vården göra en noggrann genomgång av symtom. Det är givetvis viktigt att utesluta andra orsaker. Eftersom det inte finns något direkt botemedel för IBS är det viktigt att du förstår symtomen. Du måste lära dig leva med sjukdomen och även göra vissa förändringar för att se hur du själv kan förbättra ditt tillstånd.   

Vad beror IBS på? 

Man har inte lyckats hitta orsaken till IBS ännu. Just nu tror man att IBS beror på ett antal olika faktorer. Bland annat att stress, psykiska besvär och förändringar i tarmens muskler kan bidra till sjukdomstillståndet. IBS är inte smittsamt.  

Lider du av orolig mage – läs mer här. 

IBS-kost
Hur och vad ska du äta för att lindra IBS-symtomen?

Kost och kostråd vid IBS

Vissa säger att det är viktigare att tänka på hur man äter än vad man äter då man lider av IBS. Istället för att vräka i dig stora portioner med fet mat, ska du äta ofta och lite för att lugna magen. De som lider av IBS mår ofta sämre om de äter mycket fett.  

FODMAP 

För många med IBS har en strikt FODMAP-diet hjälpt. Här delar man in livsmedel i mer respektive mindre magvänliga livsmedel och lugnar magen genom att en viss tid enbart äta livsmedel som magen inte blir stressad av. Vissa studier hävdar att så många som 75% av IBS-patienterna blivit hjälpta av att övergå till en FODMAP-diet. 

Här kan du läsa mer om IBS och FODMAP. 

Hur och vad ska du äta?

Hur kroppen reagerar på olika livsmedel är ytterst individuellt. För att ta reda på vad som funkar för dig, behöver du helt enkelt pröva dig fram. En dietist kan hjälpa dig, men det finns även mycket du kan göra själv. Som att undersöka vad som fungerat för andra, hur olika livsmedel påverkar kroppen och magen. Det är inte alltid så självklart som man tror. Vissa livsmedel som känns bra att äta just i stunden, kanske långsiktigt förvärrar symtomen. Därför är det bra att ta reda på och läsa om kost och kostvanor och undersöka olika alternativ som kan förbättra ditt tillstånd. Det är viktigt att äta regelbundet. Rekommendationen är tre huvudmål och två till tre mellanmål.  

Matdagbok för kartläggning av livsmedel  

Ett sätt att få koll på vilka livsmedel du mår bra och vilka du mår sämre av är att skriva matdagbok. Om du antecknar vad du äter kan du efter några veckor se mönster i vilka livsmedel som triggar magvärken och vilka du mår bättre av. Genom att även följa upp ditt mående generellt och se över hur du sovit, hur stressad du varit, kan du göra mycket för att själv hjälpa ditt tillstånd. 

motion och ibs
Motion och avkoppling kan lindra stress och hjälpa med IBS-besvär.

Minska stress för att lindra IBS 

Stress är en mycket vanlig orsak till magproblem och idag har man tagit fram en hel del forskning kring hjärnans och magens starka koppling. Därför är det viktigt, även när du lider av IBS, att se till att det finns tillräckligt tid i livet för avkoppling och återhämtning.   

I vår artikel Magproblem kan du läsa mer om stressmage och kopplingen mellan hjärnan och magen. 

Kosttillskott 

Det finns flera kosttillskott som kan fungera vid IBS. Det är dock rätt individuellt och även här behöver du antagligen pröva dig fram för att hitta rätt väg för just dig. Ett bra sätt att ta reda på eventuella brister är att göra ett test för att se vilka vitaminer och mineraler du lider brist på. 

Här kan du läsa mer om vilka kosttillskott som kan hjälpa vid IBS.  

Bland annat matsmältningsenzymer hjälper kroppen spjälka upp fett, proteiner och kolhydrater. Köp Dr Mercolas enszymer hos Greatlife.se

Medicinering vid IBS

Det finns vissa receptbelagda mediciner som kan förbättra symtomen om du lider av IBS, men det finns inga mediciner som åtgärdar hela symtombilden. I många fall är därför den absolut mest effektiva metoden självhjälp. Att helt enkelt gå genom vad du äter, hur du äter, vilka livsmedel som gör det värre och vilka du mår bättre av. Och sedan ändra dina vanor så att du helt enkelt äter det du mår bra av och hoppar över sådant som du inte mår bra av. Om dina besvär inte blir bättre efter att du övergått till en FODMAP-diet och gjort justeringar på kost och intag kanske du kan testa ett receptbelagt läkemedel för att se ifall det hjälper. 

Ladda ner doktor.se-appen och boka en tid.

Motion 

Det finns inget som säger att motion skulle hjälpa vid IBS, men det är en viktig del av en hälsosam livsstil. Om du mår bra i huvudet kommer även magen må bra.  Försök at inte stressa, att ha tid för avkoppling och att sova tillräckligt. Om du samtidigt äter mat som du mår bra av och gör förändringar som kan lindra symtomen, kan du själv skapa en positiv förändring. 

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »