Det säger din tunga om din hälsa

Det säger din tunga om din hälsa

Vad kan tungan säga om din hälsa?

Enligt kinesisk medicin kan tungan indikera flera olika organs mående i kroppen, och även visa på hurudan status olika funktioner i kroppen har. För att nämna några kan det handla om näringsbrister, stress, läckande tarm, candida (svamp) eller vävnadssvaghet i muskler. I kinesisk medicin kopplas även olika organs mående till olika typ av känslor och personlighetsdrag hos människor.  

När man analyserar tunga kollar man först på det allmänna utseendet ”första intrycket” så att säga, och sedan kommer själva analysen; att studera formen, färgen, beläggningen och fuktigheten.  

Tungan skvallrar om din helhetshälsa

Tungas zoner visar hur dina organ mår 
Ansiktet och tungan ger svaren
Tungan skvallrar om din helhetshälsa.
  • Bakre delen av tungan indikerar njurar och binjurar, bl.a. kopplat till stress och avgiftning av slaggämnen. 
  • På bakre delen av tungans sidor är zonen för lever och galla, mycket viktigt för kroppens reningsfaser samt leverns otaliga livsnödvändiga funktioner.   
  • Mellan lung- och gallzonen, i övre delen av tungans mitt, ligger zonen för tarmarna. Tarmmiljön är kopplad till hjärnan och tarmarnas hälsa påverkar därför vårt mående både fysiskt och psykiskt.  
  • Främre sidorna av tungan indikerar bukspottskörtel och mjälte, som bl.a. kopplas till insulinproduktion i kroppen och immunförsvaret.  
  • Efter tarmzonen kommer magsäckszonen, i mitten av tungan. 
  • Efter magsäckszonen kommer sedan lungzonen och bronkerna, lite längre ner mot tungans tipp. Inom kinesisk medicin är lungorna sorgens organ.  
  • Innan tungans tipp kommer zonen för trauma och stress.
  • Medan själva tippen på tungan indikerar hjärtzonen, som bl.a. kopplas till cirkulation och andning.

Inom kinesisk medicin tror man även på att vissa organ kan ha gått igenom trauma, t.ex. vid operationer eller starka läkemedelsbehandlingar. Därav kan tungan indikera hur våra inre organ mår och ifall det finns skäl att stötta dem.   

Läs mer om helhetshälsa och det holistiska synsättet här.

Individspecifika hälsoråd baserat på tungans utseende och hälsostatus 

Det man som hälsocoach då tittar på är vilka typer av märken, streck och prickar tungan har. Dessutom kollar man på hurudan färg eller form klientens tunga har på de olika zonerna, och utifrån det kan man sedan ge specifika, individfokuserade råd.  

Din tunga kan visa spår av psykiska besvär som trauma och stress 

Under coachningens gång får både hälsocoachen och klienten flera otroliga “wow-moment” 

Även om vissa klienter inte nämnt att det ligger exempelvis trauma i bagaget, så kan det ofta finnas sådana indikationer på klientens tunga. Som coach måste man vara försiktig med hur man poängterar till klienten att eventuellt trauma syns, för att inte skrämma upp i onödan.
 
Ofta börjar klienten självmant dela med sig om personliga saker, saker som inte kom upp i hälsoformuläret som klienten fyllde i innan mötet. Därför spelar det personliga digitala mötet så stor roll, att en klient får ha en coach som förklarar tydligt och går igenom helhetshälsan på individnivå. Då blir det även lättare för klienten att inse sambandet och hur allting hänger ihop. Det är viktigt att relationen mellan klient och coach är trygg och att det finns ett ömsesidigt förtroende. En relation var klienten och coachen kan diskutera både mental och fysisk hälsa, och känna att det är högt till tak.  
 
Det har även hänt att stressindikationer synts på vissa klienters tunga, trots att de inte upplever sig vara stressade. När samtalet sedan kommer igång och man går genom de olika markörerna, får dessa klienter ofta en ”aha-upplevelse” då det nämnts om stress. Ofta har klienterna i fråga faktiskt upplevt stress, eller psykiskt ansträngande situationer under den senaste tiden, men utan att lägga desto mer tanke eller fokus på det. Vi verkar helt enkelt inte så bra på att stanna upp och verkligen reflektera över det egna måendet idag. Vi färdas bara framåt i den hektiska takten, som samhället normaliserat. Det är ofta först då vi befinner oss i djupa, personliga samtal om hälsa och välmående, som vi förstår hur vi verkligen mår. Då kommer det viktiga plötsligt fram och blir tydligt.  

Case: Tunganalys för klient som söker mer livsbalans och harmoni, med konstaterad IBS i bagaget 

Jag vill dela med mig om en klients tunga (och välmående) som förändrades otroligt bra på endast 5 veckor, mellan möte 1 och 2. Denna klient har konstaterad IBS-diagnos från läkare, och har haft problem med maghälsan hela livet. Den första bilden är tagen innan det första mötet. Då reagerade jag på att tungan var svullen och att tarmzonen var avvikande i färgen än resten av tungan, vilket indikerar på att tarmarna är ett organ att börja stötta och arbeta med. Jag noterade även det djupa strecket som sitter starkt över magsäcks- och lungzonen. (Slutet av strecket på klientens tunga är dock ärr från tungpiercing!)  

Vill du veta mer om IBS, läs mer här.

Tungan visar sambandet mellan tarmarna och lungorna

Inom kinesisk medicin ser man starkt på sambandet mellan tarmarna och lungorna, de är ett par. Har vi problem med lungorna, har vi ofta också problem med tarmarna, och vice versa. Detta stämmer väldigt bra in på klientens tunga, både tarm- och lungzonen har tydliga indikationer på att någonting behöver göras. Som jag nämnde tidigare är lungorna sorgens organ inom kinesisk medicin, och har en klient märken på lungzonen på tungan kan det kopplas ihop med eventuellt trauma eller sorg från tidigare händelser. Magen kopplas ihop med oro, speciellt inför framtiden. Mycket av det som denna klient hade svarat i formuläret om sin mentala hälsa och allmänna välmående, hängde samman med just dessa känslor. Som ni ser, allt hänger ihop!  

Snabb förändring med mer välmående tunga, bättre sömn och hy 

Det otroliga med denna klient var den snabba förändringen, på bara 5 veckor läktes tungan så här bra, som ni ser på bild 2. Tungan är inte lika svullen längre, den är lätt ljusrosa i färgen, med en jämn färg över hela tungan, som tyder på en frisk tunga. Det djupa strecken vid magsäck- och lungzonen har också ”läkt” upp mot ytan. Den gula färgen (som indikerar att något pågått länge och bör förbättras nu) som var vid tarmzonen på möte 1, har nu fått en friskare helrosa färg.  

Jag gav individanpassade kostråd och livsstilsråd som klienten följde. Förutom att tungan blev finare, förbättrades även klientens hy och sömn (återigen, allt hänger ihop!). Coachningsmötena ägde rum i november och december, de månaderna som vi övergår till de allra mörkaste i Norden. Trots detta menade klienten att hen känner sig mycket piggare nu än vid möte 1. Detta tack vare tipsen jag gav, med bl.a. kosttillskott som en viktig del av processen.  

Mer om kosttillskott här

Att analysera tunga visar hur dina organ mår 
Fösta analysen - tungan svullen och tarmzonen avvikande i färgen än resten av tungan.
Att analysera tunga lyfter fram psykiska besvär som trauma och stress
Efter 5 v, tungan inte lika svullen med en jämn fin färg. De djupa strecken vid magsäck- och lungzonen har också ”läkt” upp mot ytan.

Viktigt med rätt kosttillskott för att boosta kroppen  

Det räcker tyvärr oftast inte med att äta en näringsrik och hälsosam kost för att må bra och vara frisk, för många processer i kroppen behöver vi kosttillskott som boostar extra och hjälper till mycket effektivt i processen. Jag vill förse mina klienter med individanpassade rekommendationer om vilka kosttillskott som är nödvändiga, genom att analysera deras ansikte och tunga. Denna klient led också av sömnproblem men vid möte 2 upplevde klienten att sömnkvalitén var förbättrad. Gällande livsstilsråd som jag ger, kan det exempelvis handla om att en klient bör öva på att sätta upp personliga mål (små som stora), djupandas, motionera mer, vila mer, prioritera att få (och ta!) egentid eller att meditera och arbeta mot ett mer stressfritt liv. 

Här kan du läsa mer om tunganalys 

Få ett bättre immunförsvar genom kosttillskottet Zink. Läs mer om Zink här.  

 Sara Nöjd har gått Johanna Bjurströms utbildning via Holistic Health Academy och fått titeln Holistisk Hälso- & Livsstilsterapeut i mars 2020. Sedan dess har hon coachat ett antal personer i olika faser av livet till en bättre helhetshälsa. Timingen kunde inte varit bättre, för just nu är det mer fokus än någonsin på välmående och förebyggande hälsa, vilket är exakt vad Sara jobbar med. 

Vill ni se fler exempel på detta kan ni kolla in @lifestyleholistica på Instagram 

Ni hittar mer info om Saras coaching på lifestyleholistica.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »