Lingon

Därför är lingon ett superbär

Bär är bra, det vet alla. Vem varför är just Lingon ett superbär? Det får du svar på här. De flesta som är intresserade av hälsa och hälsosam kost vet kanske att lingon är rikt på vitamin A, B, C och E. Bäret innehåller även viktiga antioxidanter och höjer immunförsvaret. I lingon finns fosfor, järn, kalium och kalcium. Lingon kan även främja kroppens insulinproduktion, stabilisera blodsockret och minska sötsuget.  

Lingon – en vitaminbomb med antiinflammatoriska egenskaper  

I lingon finns ett stort antal vitaminer – A, B, C och E-vitamin. Dessutom innehåller det nordiska superbäret viktiga antioxidanter och immunförsvarshöjande egenskaper. Det finns de som till exempel påstår att lingon kan vara till hjälp vid bl.a. IBS-besvär. Vitamin E gör under för huden, så om du är intresserad av att förbättra din hy kan det vara bra att tillsätta lingon i kosten. 

Är du intresserad av att få bättre helhetshälsa? Här kan du läsa mer om Holistisk hälsa.

Superbäret lingon
Det nordiska superbäret.

Lingon kan stoppa effekterna av fet kost

I en studie vid Lunds universitet har man konstaterat att lingon ger goda värden för blodsocker, kolesterol och vikt hos möss som åt fet kost. I studien jämförde man lingon med acaibär och märkte att det senare inte alls hade lika stor effekt, utan snarare resulterade i negativa konsekvenser på mössen. Nu övergår man till att studera huruvida bären har lika god inverkan på människan.  

I studien använde man sig av möss som lätt går upp i vikt och kunde konstatera att de som ätit lingon och fått en fet kost, inte ökat mer i vikt än de möss som fått en lågfettkost. Även blodsocker och insulinvärden höll måtten. Kolesterolhalterna och fettvärdena i levern var lägre än hos de möss som enbart fått fet kost, men inte fått bär. Man noterade även god effekt av svarta vinbär och blåbär, men lingon visade absolut starkast effekt. De populära acaibären hade absolut minst effekt. Acaibären resulterade i ökad vikt och högre fettvärden i levern. I Brasilien, där acaibäret kommer från, marknadsförs bäret främst som ett energitillskott. Det är i USA och Europa som man marknadsfört bäret som ett superbär med hälsoeffekter, däribland viktnedgång, vilket då verkar vara en myt.  

I studien bestod en femtedel av mössens matintag av lingon – en sådan mängd är givetvis inte realistisk för människor. Forskarna tror dock att man kanske kunde förbygga fetma och diabetes genom ett tillskott av bär i en normal kost.  

Att man utfört så få studier på lingon beror antagligen på att bäret i första hand äts i Skandinavien.  

Trött och hängig? Här kan du läsa mer om trötthet och vitaminbris.

Lingon innehåller polyfener med hälsofrämjande egenskaper  

Man misstänker att orsaken till att lingon ger så goda resultat är mängden polyfener i bäret. Polyfener finns naturligt i bär, frukter och grönsakerI ätbara växter finns hundratals olika typer av polyfena strukturer. Polyfener innehåller antioxidanter och sk fria radikaler (ämnen som lätt reagerar med andra ämnen i kroppen). Utöver detta har de flera andra fördelar som antiinflammatoriska och antidiabetiska egenskaper. Polyfener kan även minska risken för fetma och allergi och skydda tarmarna. Det har även visat sig att ett stort intag av polyfener kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar samt vissa typer av cancer – speciellt olika typer av magcancer.  

Hur stor effekt polyfenerna har på hälsan beror bland annat på hur mycket polyfener du får i dig samt hur väl kroppen upptar dessa, vilket givetvis är individuellt. 

Lingon är rikt på E-vitamin, som gör under för huden.

Ett bär för huden 

Vitamin E är känt för att göra underverk för hudenVitaminen, som det finns en hel del av i lingon, skyddar våra vävnader genom att bryta ner de fleromättade fettsyrorna. E-vitamin innehåller även återfuktande egenskaper som skapar en fuktbarriär runt hudcellerna. Eftersom lingon är rikt på E-vitamin kan ett större intag av lingon hjälpa att hålla huden frisk och len.  

Hur får du i dig tillräckligt med lingon? 

Är du född i Norden har du tur – här kan du bara gå ut på hösten och lätt fylla frysen med lingon för hela året. Ät dem i sallad eller till gröten, i yoghurten, i smoothien eller var du vill. Bärens vitaminer och alla hälsofrämjande ämnen kommer bäst fram om du inte hettar upp bären. Med andra ord gör de mer nytta i en smoothie än i en gryta. För dig som inte bor i närheten av lingonskogen, eller som av en eller annan anledning inte kan plocka lingon finns det givetvis andra smarta lösningar. 

Lingon från Bodystore
Hos Bodystore kan du köpa lingonpulver gjort på Norrländska lingon.

Lingonpulver – ett superpulver! 

Om du, mot förmodan, skulle tycka att lingon är lite för surt eller bittert är lingonpulver ett utmärkt alternativ. Lingonpulver består av frystorkade lingon och är ett gott, lite surt pulver som du kan tillsätta till nästan vad som helst. Det går bra att ha på morgonsmoothien, på gröten, i yoghurten, på glassen, på pannkakan – ja nästan var som helst. Det smidiga pulvret håller i evighet och är lätt att ta med sig till och med på semestern. Ett väldigt bra sätt att se till att man får i sig lingonens fantastiska hälsofrämjande egenskaper, utan att behöva äta själva bären. Du hittar lingonpulver i alla välsorterade hälsokostaffärer, men även i många vanliga mataffärer. Vi föredrar de smidiga påsarna, men det går givetvis lika bra att köpa lingonpulver i burk. 

Köp lingonpulver här.

Lingonkoncentrat
Hos LYKO kan du köpa Raw Lingonsaft.

Raw lingonjuice – en flytande favorit!

Flytande superfood av råsaft koncentrat, framställt av 100% vilda finska lingon. Få i dig alla fantastiska ämnen som finns i lingonet genom att dricka lingonextrakt. Helt utan socker och andra tillsatser. Rika på vitaminer, antioxidanter, fibrer och mineraler. 

Du hittar Lingonkoncentratet hos LYKO.

Lingonkapslar

Lingonkapslar innehåller lingonfröolja som är full av Omega-3. I lingonfröoljan finns även en stor mängd E-vitamin (gamma-tocotreniol) och A-vitamin. Tillsammans skapar dessa bioaktiva ämnen synergieffekter som gör under för huden. Lingonfröoljan kan motverka hudens åldrande och rynkor samt förbättra elasticitet och ge slätare hud. Lingonkapslar hittar du i välsorterade hälso- och kosttillskottsaffärer.

Behöver du en boost? Läs mer om varför zink är ett grymt kosttillskott!

Källkritik

Vill du läsa mer om ämnet? Här har vi hittat vår information.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Klåda i rumpan
Magproblem

Klåda i rumpan

Klåda i rumpan eller analklåda är ett tillstånd som är vanligt hos både barn och vuxna. Läs vard analklåda beror på och hur du kan lindra symtom.

Läs mer »
Kreatin
Holistisk hälsa

Kreatin

Kreatin monohydrat är ett kosttillskott som enligt forskning faktiskt fungerar. Kreatin är ett ämne som finns i kroppens celler och som används för att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. 

Läs mer »
Spirulina Superfood
Holistisk hälsa

Spirulina

Spirulina är en superfood, en blågrön alg med väldigt mycket näring, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Läs mer om fördelarna, produkter och användning här.

Läs mer »
Grön smoothie
Holistisk hälsa

Grön smoothie till frukost

Gröna juicer syns i tidningar, sociala medier och i receptböcker, vi ser dem hela tiden! Är du en av dem som är beroende av en grön start på dagen, eller är detta fortfarande något obegripligt för dig? Vi ska ta en närmare titt på ifall det faktiskt finns positiva konsekvenser av att starta dagen med en grön juice.

Läs mer »
Varför lever kvinnor längre än män?
Holistisk hälsa

Varför lever kvinnor längre än män?

Kvinnor lever ca 3-5 år längre än män, oavsett var i världen du befinner dig. Men varför är det så? På vilket sätt lever män annorlunda än kvinnor och vad kan männen göra för att uppnå samma livslängd som kvinnorna?

Läs mer »
Skonsam träning
Holistisk hälsa

Skonsam träning och träningsredskap

Träning kan belasta kroppen hårt och många av oss som sitter mycket i jobbet har redan ont i rygg, nacke, axlar osv. Därför är det bra att variera träningen med skonsamma alternativ som hjälper kroppen att återhämta sig. Det finns flera typer av träning som är skonsam och kan hjälpa dig som lider av olika typer av smärta. Eller som bara helt enkelt vill träna, men behandla kroppen skonsamt.

Läs mer »